Έκθετη η Δημοτική Αρχή, η βρώμα των σκουπιδιών «ακουμπά» την Καλαμάτα


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το «Θάρρος», από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC για τα έργα και τις ημέρες του σκουπιδοεργολάβου Θόδωρου Καράμπελα, δημοσίευσε ανάλογο ρεπορτάζ.
Στη συνέχεια, βέβαια, ακολούθησε πληθώρα ρεπορτάζ, αφού τα όσα αναφέρονταν έδωσαν «τροφή» και στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμάτας να εντείνουν τον έλεγχό τους προς τη Δημοτική Αρχή.
Τις προηγούμενες ημέρες, στην ιστοσελίδα «Το Κουτί της Πανδώρας», που διευθύνει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, έγραφε, μεταξύ άλλων, στη στήλη του: «Στις 20 Νοεμβρίου, ο συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης μου, Μάκης Νοδάρος, με ενημέρωσε πως είχαμε αποκτήσει πρόσβαση σε δικογραφία που αφορούσε στο κύκλωμα και τη μαφία των σκουπιδιών στην Ηλεία και την Καλαμάτα.
Η εισαγγελική έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα του HOT DOC και αποκάλυπτε πως δημοτικοί άρχοντες στους δύο νομούς μαζί με μια ομάδα εργολάβων είχαν στήσει μια επικερδή επιχείρηση με σκουπίδια. Οι αιρετοί έδιναν με απευθείας αναθέσεις εργολαβίες για τα σκουπίδια και το χρήμα, απ’ ό,τι φαίνεται, επέστρεφε σε αυτούς, αφού τα σκουπίδια δεν πήγαιναν σε χωματερές, αλλά θάβονταν χωρίς κόστος, ακόμα και σε δάση. Οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει, μάλιστα, σε προφυλακίσεις εργολάβων».
Όπως είναι φυσικό, από μόνο του το απόσπασμα δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, με αποδέκτη και τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αν και μέχρι σήμερα, επίσημα, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο στοιχείο εναντίον της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλει μιαν απάντηση, αφού, εκτός από τις όποιες πολιτικές ευθύνες μπορεί να έχει, μπαίνουν κι άλλα ζητήματα
Υπενθυμίζουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Φαββατάς και Σταμάτης Μπεχράκης, οι οποίοι είχαν κληθεί από την ανακρίτρια Πύργου ως μάρτυρες, ανέφεραν ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος, Θεόδωρος Καράμπελας, είχε λάβει τα τελευταία χρόνια 7 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά απορριμμάτων, τα οποία παράχωνε ως ήδη προφυλακισμένος στο δρυοδάσος της Φολόης.
Πρόσθεσαν, δε, ότι παρότι ζητήθηκαν επανειλημμένα τα παραστατικά για το χώρο μεταφοράς κι εναπόθεσης των απορριμμάτων, ουδέποτε προσκομίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ή στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ ο κ. Μπεχράκης είχε μιλήσει ακόμα και για παράνομο πλουτισμό.
Ο εργολάβος φέρεται να εισέπραξε κανονικά τα χρήματα αυτά, παρότι εκκρεμούσαν εις βάρος του δεκάδες δικογραφίες και το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας τον κατηγορούσε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και σχέσεις με εταιρείες-«μαϊμούδες».