Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε δικυκλιστή

Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε δικυκλιστή

Εφιαλτικές στιγμές έζησε το βράδυ της Παρασκευής δικυκλιστής στην Κυπαρισσία, όταν δέχτηκε επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλων. Όπως ο ίδιος είπε στο «Θ», είδε το Χάρο με τα μάτια του, καθώς για περισσότερα από 100 μέτρα τον κυνηγούσαν οι σκύλοι με μανία και λίγο έλειψε να χάσει την ισορροπία του. Μάλιστα, ένας σκύλος τού δάγκωσε το μπατζάκι του παντελονιού και για αρκετά μέτρα δεν το άφηνε. Ευτυχώς, σημείωσε, δεν έχασε την ψυχραιμία του.

Εφιαλτικές στιγμές…
Εξιστορώντας την περιπέτειά του στο «Θ» ο δικυκλιστής, ανέφερε ότι το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, κατέβαινε με το μηχανάκι του από την πλατεία στην οδό 25ης Μαρτίου στο πεζοδρόμιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στο σημείο που είναι δύο κάδοι απορριμμάτων είδε κάποιους σκύλους, πέντε ή έξι. Ο ίδιος συνέχισε την πορεία του κινούμενος στο δρόμο. Όταν πέρασε από εκείνο το σημείο, οι σκύλοι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχναν ήρεμοι, του επιτέθηκαν με γαβγίσματα και άρχισαν να τον κυνηγούν.
Στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Ελ. Βενιζέλου δεν μπόρεσε να προχωρήσει ευθεία, γιατί ήδη ένα αυτοκίνητο είχε στρίψει προς τα κάτω και η μόνη κατεύθυνση που μπορούσε να ακολουθήσει ήταν επί της οδού Λαμπροπούλου, όπως και έκανε, με τους σκύλους να συνεχίζουν να τον κυνηγούν.
Τη στιγμή που έπαιρνε τη στροφή, έχοντας ανακόψει ταχύτητα, ένας σκύλος τού δάγκωσε το μπατζάκι και δεν τον άφηνε για αρκετά μέτρα.
Το «κυνηγητό» συνεχίστηκε και για τα επόμενα μέτρα, περίπου μέχρι τη συμβολή των οδών Λαμπροπούλου και Ελευθερίου Βενιζέλου, τον κεντρικό δρόμο που διαπερνά την Κυπαρισσία, ώσπου κάπου εκεί έληξε χωρίς χειρότερα η περιπέτειά του.
Όπως μας είπε, κι άλλες φορές – και μέρα και νύχτα – έχει συναντήσει στους δρόμους της πόλης αδέσποτα, αλλά η προχθεσινή του εμπειρία ήταν εφιαλτική. Ενώ τις άλλες φορές τα αδέσποτα ήταν ήρεμα και ήσυχα, προχθές, άγνωστο σε αυτόν γιατί, ήταν αγριεμένα και επιθετικά, τόσο που παραλίγο να χάσει την ισορροπία του στο δίκυκλο και να πέσει, με ό,τι κακό μπορεί να συνέβαινε σε τέτοια περίπτωση.

Πρόβλημα με τα αδέσποτα…
Πολλές φορές, και κατά το προηγούμενο διάστημα, στην Τριφυλία, έχουν γίνει αναφορές και καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα, με το ζήτημα, μάλιστα, να τίθεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και κατά την προηγούμενη αλλά και σε αυτή τη δημοτική περίοδο.
Όπως έχουμε επισημάνει, κατ’ επανάληψη στο «Θ», τα τελευταία χρόνια, ένα από τα προβλήματα στην Τριφυλία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τη Δημοτική Αρχή αφορά στα αδέσποτα. Όλο το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Τριφυλίας – και στην Κυπαρισσία και στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους – έχουν καταγραφεί συμβάντα με φόλες για θανάτωση των αδέσποτων. Παράλληλα, πολλές είναι οι αναφορές φιλόζωων για εγκατάλειψη ή ακόμη και κακοποίηση ζώων, ιδίων σκύλων. Πολλές και οι αναφορές και διαμαρτυρίες κατοίκων και στην Κυπαρισσία και στα Φιλιατρά και άλλες περιοχές, προς το Δήμο, σχετικά με τα αδέσποτα σε πλατείες, πάρκα και παραλίες. Επειδή και η ραγδαία αύξηση των αδέσποτων είναι μία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας των πολιτών που τα αφήνουν ελεύθερα καθώς αδυνατούν να τα σιτίζουν και να τα φροντίζουν όπως πρέπει και θα ήθελαν, και μιας και τα αδέσποτα για να βρουν τροφή τριγυρίζουν όπου υπάρχει κόσμος αλλά και κάδοι απορριμμάτων, ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να παρέμβει άμεσα.
Αξίζει να σημειωθεί ξανά πως η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, που αποτελείται από εθελοντές, προσπαθεί και βοηθά τα αδέσποτα της περιοχής, κάνοντας ό,τι μπορεί με τις δυνάμεις που διαθέτει. Όμως, οι δυνάμεις και οι δυνατότητες των εθελοντών είναι περιορισμένες και έχουν εξαντληθεί.

Ο Δήμος υπεύθυνος
Όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να παρέμβει. Ακόμη και αν δεν είχαν ή έχουν, στο Δήμο Τριφυλίας διαχρονικά, την παραμικρή ευαισθησία, είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι, από το νόμο, για τη φροντίδα των αδέσποτων!
Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – όπως και τις περισσότερες Δημοτικές Αρχές της χώρας – δεν υπάρχει, όπως έχουν καταγγείλει φιλόζωοι, κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ούτε, έστω, η ελάχιστη συνδρομή, στήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας!
Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο!
Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, μετά τις εκλογές και την 1η Σεπτεμβρίου, μπορεί να άλλαξε, ο Δήμος όμως έχει συνέχεια και η απόφασή αυτή είναι εν ισχύ! Θα κάνει, ποτέ και πότε, άραγε, κάτι ο Δήμος Τριφυλίας για τα αδέσποτα; Μέχρι και χρηματοδοτική επιδότηση έδινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την προηγούμενη δημοτική περίοδο, για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά από το Δήμο Τριφυλίας δεν υπήρξε ενδιαφέρον!
Λύση, και τώρα, μπορεί να βρεθεί, με συνέργεια Δήμου, εθελοντών και ιδιωτών! Ευαισθησία για το πρόβλημα και πολιτική βούληση πρέπει να υπάρξει!

του Ηλία Γιαννόπουλου