Αντεπίθεση από Δ. Μπούχαλη και Π. Μπουζιάνη κατά Μάκαρη για τον προϋπολογισμό του 2015


Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες, απαντώντας στις μομφές της μείζονος μειοψηφίας επί του προϋπολογισμού του 2015, ο τέως και ο νυν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης και Δημ. Μπούχαλης αντίστοιχα, οι οποίοι χαρακτήρισαν αδιάβαστους τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας για τα στοιχεία που επικαλέστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Μπούχαλης ανέφερε πως μίλησαν κατόπιν εορτής και βρέθηκαν μετεξεταστέοι, και «κόπηκαν» και ως μετεξεταστέοι. Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο και είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία να μελετήσουν, αλλά ήταν «αδιάβαστοι» στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόσθεσε πως, ενώ το 2011 οι ΚΑΠ υπερκάλυπταν κατά μισό εκατ. ευρώ τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, το 2013 ο Δήμος πρόσθεσε ένα εκατ. ευρώ για την κάλυψή της.
Όσον αφορά στον πολιτισμό, παρατήρησε πως μόνο για το Φεστιβάλ Χορού διατέθηκαν το 2013 περισσότερα από 350.000 ευρώ, ενώ για τον αθλητισμό ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του 2015 θα ενταχθεί η αλλαγή του πανιού της «Τέντας». Από το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) προχωρά και η χρηματοδότηση για το δημοτικό στάδιο.
Χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό του 2015, καθώς στηρίζεται στα έσοδα του 2013 και του πρώτου εξαμήνου του 2014, ενώ για να ενταχθεί ένα έργο θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σχετικά με την είσπραξη 1,5 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις χρεών, ο κ. Μπούχαλης είπε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο, καθώς οι δημότες δεν πλήρωσαν εφάπαξ, αλλά σε πολλές δόσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος έχει υψηλό ταμειακό υπόλοιπο και πρόσθεσε πως στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, αν διαπιστωθεί πως υπάρχει ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων από ίδιους πόρους.
Απαντώντας σε δήλωση, που εκτίμησε πως ανήκε στον Στ. Μπεχράκη, για το 1,5 εκατ. ευρώ βουτηγμένα στο οικονομικό αίμα των δημοτών, είπε πως πρόκειται για βαριά κουβέντα. Αναρωτήθηκε αν ο κ. Μπεχράκης καλεί να παρανομήσει ο Δήμος και πρόσθεσε πως προκειμένου να παραγραφεί μια κλήση, απαιτεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος. Διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται διαγραφή παραβάσεων και οφειλών σε αποβιώσαντες, καθώς τα παραπάνω βαρύνουν τους κληρονόμους, οι οποίοι μπορούν να μην τα αποδεχθούν, αν έχουν κάνει αποποίηση της κληρονομιάς, και κατέληξε τονίζοντας ότι ο Δήμος δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να εφαρμόζει το νόμο.

Π. Μπουζιάνης
«Διαβάζοντας τη συνέντευξη διαπίστωσα ότι ή δε μελέτησαν τον προϋπολογισμό ή διάβασαν τον προϋπολογισμό άλλου Δήμου», σχολίασε ο τέως αντιδήμαρχος Π. Μπουζιάνης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι τα στοιχεία που δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να είναι πιο διαβασμένοι και ό,τι είπαν να ανταποκρίνεται στην αλήθεια».
Στη συνέχεια παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις κοινωνικές δομές, λέγοντας πως τα 60.000 ευρώ αφορούν μόνο στο συσσίτιο και το δεκατιανό και όχι το κοινωνικό παντοπωλείο, οι πιστώσεις του οποίου δίνονται μέσω της «Φάρις», ενώ υπάρχουν και χορηγοί. Αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές, ενώ χαρακτήρισε «μύθο» ότι διατίθενται 35.000 ευρώ για έργα στους πρώην Δήμους. Όπως εξήγησε, το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα 1,2 εκατ. ευρώ, έστω κι αν αυτά χαρακτηρίζονται ως βιτρίνας. «Δε δίνουμε χρήματα στα σχολεία να πηγαίνουν πενθήμερες εκδρομές, όπως έκαναν στον πρώην Δήμο Θουρίας ή για μπύρες και γουρουνοπούλες. Τέτοια χρήματα δε δίνουμε, δίνουμε μόνο για έργα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον πολιτισμό και χαρακτήρισε, επίσης, ως μύθο την αύξηση του κονδυλίου για εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κωδικό θα διατεθούν για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών, από το οποίο θα ωφεληθεί πολλαπλώς η Καλαμάτα. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή με το ρεαλιστικό προϋπολογισμό που κατέθεσε φροντίζει να αξιοποιείται ακόμη και το τελευταίο ευρώ και να μη σπαταλάται.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου