Αρνητικό το υπουργείο Δικαιοσύνης για στελέχωση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας


ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» μπορεί να ερμηνευτεί η απάντηση από το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για τις κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Στην πρόσφατη παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, υπογράμμιζε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την υποστελέχωση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.

Τεράστιες ανάγκες
Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2006 οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας ορίστηκαν σε 27, των δακτυλογράφων σε 2 και των επιμελητών σε 3.
Σήμερα, όμως, υπηρετούν 19 υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιμελητής και δακτυλογράφος.
Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχουν 6 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών.
Στο μεταξύ, ήδη δύο υπάλληλοι έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης και μία υπάλληλος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και γι’ αυτό το λόγο έχει μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.
Σύμφωνα, δε, με τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται 11 Τριμελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονομελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Όσον αφορά στις πολιτικές υποθέσεις, γίνονται το μήνα 2 Πολυμελή και 8 Μονομελή (Τακτική Διαδικασία, Εκουσία Δικαιοδοσία, Ειδική Διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι ανταπεξέρχονται με δυσκολία στο αντικείμενό τους, ενώ επιφορτίζονται και με δουλειά άλλων τμημάτων.
Ο κ. Μαργέλης ζητούσε να καλυφθούν οι 6 κενές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, των 2 δακτυλογράφων, καθώς και των 3 δικαστικών επιμελητών.

Αρνητική απάντηση
Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε αρνητικά στο αίτημα του κ. Μαργέλη. Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Θεοχάρης Μπίρπος, αναγνωρίζει στην απάντησή του ότι υπάρχει πρόβλημα κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, τόσο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας όσο και στα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας. Επισημαίνει ότι το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα εκ των ενόντων μέχρι να επιτραπεί η πρόσληψη νέων υπαλλήλων.
Ωστόσο, δε γίνεται καμία άλλη αναφορά, ούτε αν εκ των ενόντων ενισχυθεί το Πρωτοδικείο Καλαμάτας με προσωπικό.

Της Βίκυς Βετουλάκη