Ελιές Καλαμών: Ικανοποιητικές οι τιμές


Συνεχίζεται η συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών και μαύρης Κονσερβοελιάς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τις ποικιλίες πράσινης Χαλκιδικής και ξανθής Κονσερβοελιάς (οι οποίες έχουν ήδη μπει στις δεξαμενές για μεταποίηση).
Παραγωγοί και Ενώσεις χαρακτηρίζουν ικανοποιητική τη χρονιά ως προς την παραγωγή και τις τιμές. Οι τιμές παραγωγού για της καλής ποιότητας (μεγάλου μεγέθους) ελιές κυμάνθηκαν για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής στα 1,10 ευρώ/κιλό, τις ξανθές κονσερβοελιές 0,60 ευρώ, τις μαύρες κονσερβοελιές 1,20 – 1,30 ευρώ, ενώ για της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνονται στα 1 – 1,50 ευρώ.
Από την ΕΑΣ Μεσσηνίας – Κωνσταντόπουλος ΑΕ η υπεύθυνη πωλήσεων, Κατερίνα Βρυώνη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, ενώ συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας Καλαμών. Υπάρχουν κάποια προβλήματα γραφειοκρατικά στην παράδοση από τους παραγωγούς. Αν και όλος ο Νομός Μεσσηνίας θεωρείται ότι είναι ΠΟΠ, ωστόσο κάποιοι παραγωγοί δεν το είχαν δηλώσει στα έγγραφά τους, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στην παράδοση του προϊόντος.
Αποθέματα υπάρχουν, αλλά όχι μεγάλες ποσότητες. Η νέα σοδειά θα βγει στην αγορά σε 2,5 – 3 μήνες. Η τιμή για τις ΠΟΠ κυμαίνεται στα 1,20 ευρώ για τις μεγάλου μεγέθους ελιές. Αν ο παραγωγός δεν έχει κάνει σωστά τα χαρτιά του στο ΟΣΔΕ, την αγοράζουμε σαν απλή στα 1,10 ευρώ».
ΠΗΓΗ: Σταύρος Παϊσιάδης, info@agrotypos.gr