Ζουν πάνω από βόμβα-αγωγό στη Μεσσήνη


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

«Ζούμε πάνω σε μια βόμβα με τον αγωγό ύδρευσης να περνά κάτω από τα σπίτια μας»

Μια φορά κι έναν καιρό, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν τα παραμύθια, προέκυψε η ανάγκη να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες στη Μεσσήνη. Και ο καιρός είναι συγκεκριμένος, καθώς αναφερόμαστε στην περίοδο λίγο μετά τους σεισμούς του ’86. Ο ΟΕΚ κατασκεύασε τις κατοικίες, 24 στον αριθμό, αλλά προέκυψε και η ανάγκη κατασκευής δρόμου που θα τις συνέδεε με το υπόλοιπο κομμάτι του αστικού ιστού της Μεσσήνης. Έτσι, δημιουργήθηκε η οδός Γ. Παπανδρέου. Οι κατοικίες κατασκευάστηκαν, έγινε η σχετική κλήρωση και κατοικήθηκαν.
Όμως, έκτοτε, οι κάτοικοί τους ζουν με ένα συνεχόμενο φόβο. Ότι μπορεί να σπάσει ο αγωγός ύδρευσης, που περνά μέσα από τις κατοικίες και για την ακρίβεια από τις αυλές τους.
Οι κάτοικοι δε γνώριζαν τι έχει συμβεί, μέχρι που άρχισαν οι πρώτες βλάβες. Με καθυστέρηση δε, απευθύνθηκαν στους αρμοδίους, ζητώντας προ τετραετίας, όπως μας είπαν, τη μετατόπιση του αγωγού, χωρίς όμως αποτέλεσμα και χωρίς να κάνουν στη συνέχεια κάποια άλλη ενέργεια.
«Ζούμε πάνω σε μια βόμβα», μας είπε ένας από αυτούς, σημειώνοντας πως «αν τύχει και σπάσει ο αγωγός στο σπίτι μου, θα πρέπει να ξηλώσω τα πάντα και να ξαναφτιάξω ό,τι έχω φτιάξει μέχρι τώρα και χωρίς να μπορώ να ζητήσω αποζημίωση».
Ένας άλλος, μας πληροφόρησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που σπάζει ο αγωγός και οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι, χωρίς να φταίνε, να αποκαθιστούν τη βλάβη.
Θελήσαμε να μάθουμε αν σκέπτονται να αντιδράσουν. Πληροφορηθήκαμε πως θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση, με το αίτημα της μετατόπισης του αγωγού. «Αν ικανοποιηθεί το αίτημά μας, έχει καλώς. Αλλιώς, μας απομένει η προσευχή. Η βλάβη θα πρέπει να αποκατασταθεί και η ανοχή που δείξαμε τόσο χρόνια τώρα, λειτουργούσε υπέρ των αρμοδίων», μας είπαν.
Από εκεί και μετά, είναι απορίας άξιο πώς κατασκευάστηκαν οι κατοικίες πάνω στον αγωγό. Προφανώς, δεν υπήρχε απεικόνισή του, οπότε ήταν εύκολο. Και μπορεί να κατασκευάστηκαν οι κατοικίες, αλλά γιατί δε μετατοπίστηκε ο αγωγός με την κατασκευή του δρόμου (της Γ. Παπανδρέου);
Αν θέλετε να συνεχίσουμε τα ερωτήματα, θα προσθέσουμε ακόμη ένα: γιατί δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα που μας είπαν πως υπέβαλαν προ τετραετίας για τη μετατόπιση του αγωγού.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματά τους, φθάνει όμως να εισακουστούν. Ελπίζουν πως αυτό που διεκδικούν, τη μετατόπιση του αγωγού, έστω και σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, θα ικανοποιηθεί και οι ίδιοι θα σταματήσουν να ζουν με το άγχος και το φόβο μήπως σπάσει και πλημμυρίσουν τα σπίτια τους. Και αυτή είναι μια περίπτωση που ούτε καν θέλουν να φαντάζονται.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου