Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας: Ο… φάρος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς συνεχίζει να φωτίζει


Προτάσσοντας την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καλαμάτας, αφού τα προβλήματα λόγω των μνημονιακών πολιτικών είναι οξυμμένα και στην περιοχή μας, αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, αποτελούμενη από τον επικεφαλής Μανώλη Μάκαρη και τους Σταμάτη Μπεχράκη, Στάθη Σταματόπουλο, Δημήτρη Φαββατά, Στέλιο Μητσέα και Νίκο Μπιτσάνη, συναντήθηκε χθες με εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δομή αλληλεγγύης στην πόλη και τις υπηρεσίες του έχουν χρησιμοποιήσει – δυστυχώς- χιλιάδες πολίτες.
Το Κοινωνικό Ιατρείο στα χρόνια που λειτουργεί έχει γίνει στόχος από διαφόρους. Πρωτίστως η Δημοτική Αρχή, αν και στην αρχή δέχτηκε να του παραχωρήσει το χώρο στο παλαιό νοσοκομείο, στη συνέχεια έκανε τα πάντα για να υποβαθμίσει την παρουσία του αλλά και τη λειτουργία του. Μέχρι σήμερα, δε, δεν έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά αν θα συνεχίσει να έχει το δικό του χώρο στο νέο Δημαρχείο. Υπάρχει μια φραστική δέσμευση του δημάρχου Παν. Νίκα ότι θα έχει το χώρο του στο κτήριο της παλαιάς καρδιολογικής κλινικής, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Έπειτα, οι χώροι του έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στο παρελθόν από “αγνώστους”, οι οποίοι αφαίρεσαν υπολογιστές, ενώ έχουν δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του χώρου.
Χάρις, όμως, στη θέληση των εθελοντών που πλαισιώνουν τη λειτουργία του, ιατρών και πολιτών, το Κοινωνικό Ιατρείο συνεχίζει να κάνει τη δουλειά που έχουν ανάγκη χιλιάδες πολίτες. Να παρέχει, δηλαδή, σοβαρές ιατρικές υπηρεσίες στους ανασφάλιστους.
Είναι ενδεικτικό ότι στα 2,5 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του έχουν περάσει χιλιάδες πολίτες από τα ιατρεία του, ενώ σε μόνιμη σχεδόν βάση εξυπηρετεί 2.000 συμπολίτες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των στελεχών της δημοτικής παράταξης δέχθηκαν ενημέρωση από το νέο πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, Φώτη Μπορνόβα, από την προκάτοχό του Φένια Εξακουστίδου, αλλά και τον επιστημονικό υπεύθυνο, ιατρό Τάσο Πουλόπουλο.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο στελεχώνουν έξι παθολόγοι, έξι οδοντίατροι και μία παιδίατρος, ενώ υπάρχουν και 60 συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατρεία, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς που παίρνουν παραπεμπτικό από αυτή την εθελοντική δομή.
Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης, ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης εξήρε το έργο που υλοποιείται στη συγκεκριμένη κοινωνική δομή, ενώ, όπως ήταν φυσικό, σε καμία περίπτωση δε δέχεται τη μετακίνησή του από το χώρο του παλαιού νοσοκομείου.
Τέλος, επανέλαβε αυτό που έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου οι εθελοντές, ότι, δηλαδή, η δημιουργία του είναι προϊόν της κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων που πλήττουν τη χώρα, σκοπός του δεν είναι να αντικαταστήσει το κράτος, το οποίο έχει την ευθύνη για την υγεία των πολιτών του, και είναι μια δομή που δε θα πρέπει να εύχεται κανένας να λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη