Με απόφαση Μπέζου αναστολή άσκησης καθηκόντων σε υπάλληλο για παραβάσεις


Η υπόθεση αφορά οικονομικού τύπου συναλλαγή για ίδιον όφελος με φιλοξενούμενη στο Κέντρο
 
Το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων επέβαλε με απόφασή του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, σε υπάλληλο της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Φιλιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, από της κοινοποιήσεως σε αυτήν της απόφασης και μέχρις ότου αποφανθεί το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη θέση της σε αργία.
Η απόφαση του κ. Μπέζου αναρτήθηκε στη Δι@υγεια προχθές το πρωί με ΑΔΑ: ΒΤΧΖ4690ΒΦ-8Ξ2.
Η υπόθεση, που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία των Φιλιατρών από την αποκάλυψή της, καθώς και ευρύτερα το χώρο των δομών υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων στη Μεσσηνία, αφορά οικονομικού τύπου συναλλαγή της υπαλλήλου, αποσκοπώντας σε ίδιον όφελος, με φιλοξενούμενη στο Κέντρο, που συνολικά ανέρχεται σε 39.500 ευρώ!
Συγκεκριμένα, η υπάλληλος συνόδευε τη φιλοξενούμενη στο Κέντρο σε τραπεζικά καταστήματα, όπου από το λογαριασμό της ιδίας και του αδερφού της, που είχε ανοίξει ο τελευταίος για τυχόν ανάληψη χρημάτων προς κάλυψη κάποιας έκτακτης ανάγκης της – όπως έγινε στις 2 Αυγούστου 2013 για οδοντιατρικές εργασίες, κατόπιν ενημερώσεώς του –, είτε έκανε αναλήψεις είτε μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμό της, χωρίς ο αδερφός της φιλοξενούμενης να έχει ενημερωθεί και δίχως η φιλοξενούμενη να έχει αντίληψη του τι πράττει, σύμφωνα με έκθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν ο αδερφός της, στις 9 Απριλίου 2014, διαπίστωσε ότι από το λογαριασμό, εν αγνοία του και αδικαιολόγητα, είχαν γίνει αναλήψεις – μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από τις 6 Νοεμβρίου 2013 μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2014.
Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο Πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, από τις 10 Απριλίου του 2014 είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, αλλά και με υπάλληλο που ήταν υπεύθυνη και στις 24 Ιουλίου 2014 έκανε αναφορά – καταγγελία για την απόδοση ευθυνών, την τιμωρία παντός υπευθύνου και επιστροφή των χρημάτων, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργεια.
Στις 25 Ιουλίου κατέθεσε αναφορά και η υπεύθυνη υπάλληλος του ΚεΦΙΑπ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργου Μπέζου, και διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ για τη διερεύνηση τέλεσης πειθαρχικών και ποινικών παραπτωμάτων τελεσθέντων υπό υπαλλήλων του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών.
Στις 24 Οκτωβρίου κατετέθη το Πόρισμα (Έκθεση) της ΕΔΕ και στις 29 Οκτωβρίου συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσσηνίας το θέμα «Πειθαρχικός έλεγχος Υπαλλήλων του Κέντρου Φροντίδας Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Φιλιατρών» (επί του με αρ. πρωτ. 17993/24.10.2014 πορίσματος Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης). Ομόφωνα το Δ.Σ. αποδέχθηκε την πρόταση της διενεργούσης την ΕΔΕ, όπως αναφερόταν στο Πόρισμα, παρέπεμψε την υπάλληλο του ΚεΦΙΑπ στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας για παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, οι εντολές και οδηγίες της υπηρεσίας του, για απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος της ιδίας της υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή με αφορμή αυτά, επίσης για αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας της και αμελή εκπλήρωση του υπαλληλικού της καθήκοντος.
Επίσης, παρέπεμψε τη δεύτερη υπάλληλο, υπεύθυνη, στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για αμελή εκπλήρωση καθήκοντος και κλήση αυτής σε απολογία για τα ανωτέρω αποδιδόμενα πειθαρχικά παραπτώματα.
Ακόμη, αποφάσισε τη διενέργεια συμπληρωματικής ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεσθεί πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα από υπαλλήλους του ΚεΦΙΑπ Φιλιατρών σχετικά με τη φύλαξη και διαχείριση των τραπεζικών βιβλιαρίων και των αστυνομικών ταυτοτήτων των φιλοξενουμένων στο ΚεΦΙΑπ Φιλιατρών.
Με την προχθεσινή απόφαση του κ. Μπέζου επιβλήθηκε στην υπάλληλο που είχε την οικονομική συναλλαγή με φιλοξενούμενη στο Κέντρο αναστολή άσκησης των καθηκόντων της μέχρις ότου αποφανθεί το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη θέση αυτής σε αργία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου