Με δυσχέρειες η φετινή χρονιά για τις ελιές Καλαμών


Παρά τις εκτιμήσεις για μια καλή χρονιά από άποψη ποσότητας για την ελιά Καλαμών, όσο περνά ο καιρός οι παραγωγοί διαπιστώνουν πως ο καρπός έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την κακοκαιρία (χαλάζι, βροχές, υγρασία) που επικράτησε το περασμένο διάστημα. Αλλά και η συγκομιδή έχει διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας., ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργείται είναι οι έμποροι να περνούν από κόσκινο τις ποσότητες που αγοράζουν, αφού οι καρποί παρουσιάζουν ευαισθησία λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων. Σε περιοχές, ωστόσο, όπως η Φθιώτιδα, το εμπόριο κινήθηκε με καλούς ρυθμούς και χωρίς παράπονα εκ μέρους των παραγωγών.
Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ του paseges.gr υπάρχουν παραγωγοί που δεν μπήκαν καν στο χωράφι να μαζέψουν, διότι εκτίμησαν πως δεν τους συμφέρει να πληρώσουν τα εργατικά, για να μαζέψουν τον πληγωμένο καρπό, που ήρθε αντιμέτωπος –σε πολλές περιοχές- και με το χαλάζι. Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση, το καλό προϊόν πληρώνεται ανάλογα, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να συγκλίνουν σε αύξηση το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η τιμή έχει διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr