Με 3 οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά σε χρήστες σε όλη την Ελλάδα (φωτογραφίες και βίντεο)


Η δράση τριών εγκληματικών οργανώσεων, άρρηκτα συνδεδεμένων, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, περιγράφεται στις 210 σελίδες της δικογραφίας που κατατέθηκε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου.
Η συντριπτική πλειοψηφία της δικογραφίας περιλαμβάνει τις τηλεφωνικές συνομιλίες που «καίνε» το κύκλωμα διακίνησης που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Ο γνωστός «κοριός» της ΓΑΔΑ στην Αθήνα κατέγραφε σχεδόν επί δύο μήνες τις συνομιλίες των 20 συλληφθέντων (ανάμεσά τους και μια γυναίκα) και των 136 εμπλεκομένων, μέχρι προχθές που έγιναν επιχειρήσεις σύλληψης σε Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία και Ζεφύρι Αττικής.
Αρχηγικός ρόλος αποδίδεται στον 69χρονο πρώην αστυνομικό από χωριό του Δωρίου, από τον οποίο ξεκίνησε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Έτσι άρχισαν πλέον ένα ένα τα μέλη να ξεδιπλώνουν το ρόλο του στα «αυτιά» των αξιωματικών στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Αρχηγικός ρόλος αποδίδεται και σε έναν 39χρονο από την Ηλεία. Μαζί με τον 69χρονο πρώην αστυνομικό, που έχει διατελέσει και σε θέση διοικητή στη Μεσσηνία, ενώ το 2010 καταδικάσθηκε αμετάκλητα για την καλλιέργεια 99 χασισόδεντρων, έχει συλληφθεί και ο 20χρονος γιος του.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ όλοι οι συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα κ. Σταύρου, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες, ενώ απορρίφθηκε αίτημα κατηγορουμένων για αναρμοδιότητα εισαγγελίας Καλαμάτας, προκειμένου την υπόθεση να αναλάβει άλλη Εισαγγελία (Ηλείας ή Κυπαρισσίας). Επίσης, τους δόθηκαν προθεσμίες για να απολογηθούν από Δευτέρα στην ανακρίτρια.
Να σημειωθεί ότι η δικογραφία περιλαμβάνει κι έναν εν ενεργεία δασικό υπάλληλο από τη Μεσσηνία.
 
Είχαν φτιάξει δίκτυο διακίνησης
Χθες αργά το απόγευμα η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων ανακοινώθηκε και επίσημα από την Αστυνομία, η οποία κάνει λόγο για εξάρθρωση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πολυμελούς εγκληματικού δικτύου, που ενέχεται στην καλλιέργεια χασίς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αττικής, αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Για την εξάρθρωση των τριών εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας  Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στο πλαίσιο αυτών συνελήφθησαν 20 άτομα. Οι 19 είναι Έλληνες από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος Αλβανός, που συνελήφθη στη Λακωνία. Παράλληλα, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και άλλους χώρους.  Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μια 45χρονη γυναίκα από την Ηλεία με το σύζυγό της, που επίσης έχει συλληφθεί.
Από τους συλληφθέντες, οι 19 κρίνονται από την Αστυνομία ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας 48χρονος από την Ηλεία κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
 
«Αχυράνθρωποι»
Η ογκώδης δικογραφία, που χρειάσθηκε να μεταφερθεί σε κουτιά στην Εισαγγελία Καλαμάτας, περιλαμβάνει ακόμα 136 άτομα, από τα οποία τα 6 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Πάντως, από τις διωκτικές Αρχές ερευνάται η συμμετοχή ή εμπλοκή κι άλλων ατόμων και δεν αποκλείεται η συμπλήρωση της δικογραφίας.
Μέχρι στιγμής η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ερευνώντας το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας την υπόθεση διαπίστωσε ότι 19 από τους συλληφθέντες είχαν ξεκινήσει τη δράση τους τουλάχιστον από τις αρχές του Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων». Πότε η κάθε οργάνωση δρούσε μόνη της και πότε όλες μαζί.
Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν, κυρίως, στην καλλιέργεια φυτειών με χασίς και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Από τη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν, κυρίως, για την κάλυψη των βιοποριστικών, αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών που είχαν το ρόλο «αχυράνθρωπων».
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενών τους, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες- όπως άλλωστε συνηθίζεται – επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
 
Τα κινητά των συνομιλιών
Ωστόσο, παρά τη μεγάλη έκταση δράσης του κυκλώματος, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ελάχιστα πράγματα και συγκεκριμένα:
-Χασίς βάρους 122 γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους 79,9 γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης
-65 ναρκωτικά χάπια
-Λαθραίος καπνός, βάρους 1.220 γραμμαρίων
-5 ζυγαριές ακριβείας και 5 τριβεία χασίς
-Το ποσό των 45.030 ευρώ και 28 χρυσές λίρες
-3 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο
-109 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων
-6 οχήματα
-60 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim
-5 μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, 2 σιδερογροθιές και 3 αστυνομικοί ράβδοι
-2 συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού)
-Μία φορητή συσκευή επικοινωνίας
-Ένα στυλό με ενσωματωμένη κάμερα
-Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
-Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.
 
Τότε ευθυνόταν το σάκχαρο και ο… «διάολος»
Αξιοπρόσεκτο είναι το παρελθόν του 69χρονου συνταξιούχου Μεσσήνιου αστυνομικού, ο οποίος από το 2008 απασχολεί τους πρώην συναδέλφους του με τη δράση του.
Τον Ιούλιο του 2008 πρώην συνάδελφοί του τον συνέλαβαν σε χασισοφυτεία στην Κόκλα, όπου καλλιεργούσε 99 δενδρύλλια σε γλάστρες.
Σε έρευνα στο σπίτι του είχαν βρεθεί 55 γραμμάρια χασίς αναμεμειγμένα με σπόρους, ένα περίστροφο, 7 πυροκροτητές, εκρηκτικά και σπόροι χασίς.
Είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 12 χρόνων και 10 μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, ενώ σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο, το 2010, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και μείωσε την ποινή σε 7,5 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. Εξέτισε μέρος της ποινής και αποφυλακίσθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό πως τότε, όταν του ζητήθηκε από τους δικαστές να δώσει μια εξήγηση, πώς ένας άνθρωπος του νόμου και της τάξης μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά, είχε πει στο πρώτο δικαστήριο ότι το έκανε προκειμένου να φτιάχνει αφέψημα  για τα σάκχαρό του, ενώ στο δεύτερο ότι τον έβαλε ο… «διάολος» και ζήτησε συγγνώμη.

Της Βίκυς Βετουλάκη
 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί.