Νέοι διαξιφισμοί Μαραμπέα–Γιαννημάρα στο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Για μία ακόμη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέας, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015. Ο μεν πρώτος εξαπέλυσε αιχμές κατά της προηγούμενης (υπό τον κ. Γιαννημάρα) Δημοτικής Αρχής, ο δε δεύτερος αμύνθηκε των ενεργειών του ως τέως δήμαρχος.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με τον κ. Μαραμπέα να αναφέρει πως στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει η ιδιομορφία της εμπλοκής δύο Δημοτικών Αρχών. Η προηγούμενη (Δημοτική Αρχή) όφειλε να συντάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού, για να αναρτηθεί το αργότερο έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. «Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Το μόνο που έγινε και μάλιστα με πολλή προχειρότητα, ήταν η σύνταξη και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του 2015, που δεν έχει όμως σχέση με την πραγματικότητα, διότι δε στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου κατάφερε να αναρτήσει στην οικονομική βάση του Παρατηρητηρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού με καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Το σχέδιο αξιολογήθηκε και, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ο προϋπολογισμός που στείλαμε στις 20 Οκτωβρίου ήταν ισοσκελισμένος, αλλά όχι ρεαλιστικός.
Το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου, προέβη σε διορθώσεις του προϋπολογισμού, που έρχεται προς ψήφιση», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο προϋπολογισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα κι έχει αδυναμίες λόγω της εμπλοκής των δύο Δημοτικών Αρχών, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωσή του στις αρχές του νέου έτους, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ρεαλιστικός.
«Είναι προϋπολογισμός ανάγκης με σκοπό να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου», σχολίασε, προσθέτοντας πως υπήρξαν σοβαρές δυσκολίες ως προς τα έσοδα, αναφερόμενος ενδεικτικά σε εκείνα από την ύδρευση και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. «Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιτήρηση για να μπορέσει να ανακάμψει ο Δήμος», σημείωσε και άρχισε να παρουσιάζει τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Απάντηση Γιαννημάρα
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε πως ο δήμαρχος έκανε προσπάθεια να πείσει ότι για όλα έφταιγε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επιρρίπτοντας μομφές πως κατάλαβε την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, ενώ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή και παραπληροφορούσε τους κατοίκους. «Βλέπει τώρα την πραγματικότητα. Αφού, λοιπόν, το κατάλαβε τώρα, δεν έπρεπε να μας λέει για τις οφειλές των παρελθόντων ετών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής», υποστήριξε. Ακολούθως, ανέφερε ότι οι οφειλές ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των λίγων χρημάτων που πήγαιναν στο Δήμο και πρόσθεσε πως ως δήμαρχος έστειλε επιστολή στους νεοεκλεγέντες για συνεργασία στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, αλλά και στις τοπικές κοινότητες να καταθέσουν προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που έχουν μπει στο τεχνικό πρόγραμμα είναι όλα εξασφαλισμένα.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως καταλαβαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ότι φταίει πάντοτε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Παρατήρησε πως ο Σεπτέμβριος ήταν στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για υπηρεσιακό πρόγραμμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και προϋπολογισμό, αλλά δεν το έκανε, επειδή δεν έχει όραμα. Δήλωσε υπερήφανος για το τεχνικό πρόγραμμα, «που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα έργα για τα οποία κατηγορηθήκαμε ότι δεν κάναμε τίποτα, ενώ τα μικρά έργα που είναι στο πρόγραμμα, είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα». Δήλωσε δε ότι είχε τη διάθεση να δώσει ψήφο, αλλά μετά την τοποθέτηση του δημάρχου ότι θα τα αλλάξει όλα από τον Ιανουάριο και αφού δεν έχει εξειδικευμένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, θα καταψηφίσει.

«Ένα ευρώ δεν απορροφήθηκε από το ΕΣΠΑ»
Ανταπαντώντας ο κ. Μαραμπέας, ανέφερε πως «είστε η μοναδική Δημοτική Αρχή που δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και έρχεται εδώ και κάνει τον τιμητή. Έχω επίγνωση της θέσης μου ως δήμαρχος. Δεν είμαι περαστικός, ούτε φιλοξενούμενος, ούτε επισκέπτης, αλλά ζω και δραστηριοποιούμαι σαράντα χρόνια στην περιοχή».
Έφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ανατολικής Μάνης, «που μπορεί και απορροφά εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος μας δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Κάτι άλλο φταίει και όχι η κρίση. Με τις ενέργειές σας στερήσατε χρήματα και, επομένως, και έργα από τον τόπο μας. Και τον αυτόματο πιλότο να βάλουμε εμείς θα πάμε καλύτερα από εσάς γιατί υπάρχει ενδιαφέρον, γνώση, μεθοδικότητα, σοβαρότητα, και δεν κάνουμε τυχαίες κινήσεις. Έχουμε σχέδιο, όραμα, έχουμε μπούσουλα. Προεκλογικά, είπαμε στον κόσμο την πραγματικότητα, διότι ξέραμε σε τι κατάσταση είναι ο Δήμος» και αναφέρθηκε στις οφειλές του Δήμου, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με το ότι για τη μη έγκαιρη σύνταξη του προϋπολογισμού φταίνε οι υπάλληλοι, προσθέτοντας πως ασχολούνταν με την έκδοση ενταλμάτων κατά προτεραιότητα. Αναφερόμενος στη γεώτρηση της Γονάτσας, τόνισε ότι δεν υφίσταται σύμβαση με την Περιφέρεια, το νερό δεν είναι κατάλληλο και πρόσθεσε πως σκοπός του προϋπολογισμού «είναι να σωθεί ο Δήμος και να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του, γιατί με τις ενέργειές σας τον έχετε οδηγήσει ένα βήμα πριν από τον γκρεμό».
Να σταματήσει τα υπονοούμενα κι αν έχει κάτι να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο κ. Γιαννημάρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα.
Ο κ. Μαραμπέας τού έθεσε ζητήματα συμπεριφοράς εναντίον πρώην δημάρχων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έθιξε και το ζήτημα της καθυστέρησης στην απογραφή και ζήτησε από τον τέως δήμαρχο να μην του πουλά υποχρέωση, αφού στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε ψηφίσει λευκό.
Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.