Παρέμβαση στη διαβούλευση για την ένταξη των Ρομά


Αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας στην Περιφέρεια
 
Εγγράφως παρενέβη ο δήμαρχος Καλαμάτας στη δημόσια διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη των Ρομά.
Σε έγγραφο που απέστειλε προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, αναφέρονται τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ζωτικό ενδιαφέρον για την κοινωνική ένταξη της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των ΡΟΜΑ, προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την προστασία τής σε πολλές περιπτώσεις επαπειλούμενης κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.
Οι μόνες ενέργειες οργανωμένης μετεγκατάστασης που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία στο Ν. Μεσσηνίας στη θέση “Μπιρμπίτα” [σύνορο Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας σε ιδιόκτητα οικόπεδα των Δήμων αναφοράς], δε στέφθηκαν από επιτυχία κατά βάση λόγω αδυναμίας ουσιαστικής αποδοχής του σχεδίου από τους ίδιους τους ωφελούμενους, η οποία οφειλόταν σε κακό προγραμματισμό και οργάνωση της μετεγκατάστασης από την αρμόδια Ν.Α. Μεσσηνίας, και στη συνέχεια εγκατάλειψη του οικισμού στην τύχη του.
[…] Οι συνθήκες που επικρατούν στους συνοικισμούς του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Δήμου Καλαμάτας είναι ακατάλληλες έως απάνθρωπες.
Στα μειονεκτήματα θα πρέπει να προστεθεί η καταπάτηση ξένης ιδιωτικής περιουσίας, που επιτείνει τα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις εναντίον των ΡΟΜΑ.
[…] Η αρμοδιότητα έκδοσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επί δημοσίων εκτάσεων ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στις λοιπές περιπτώσεις στον οικείο Δήμο και εκτελούνται με ευθύνη και απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, αποτελούμενη από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μετέβη στην Τρίπολη, προχθές. Η αντιπροσωπεία μετέσχε σε συνάντηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των Ρομά στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Θεοφάνη Στεφανόπουλου, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα αυτό, υπό προϋποθέσεις, θα αρχίσει να «τρέχει» το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ο Δήμος παρουσίασε τις ενέργειές του για τη βελτίωση της θέσης των Ρομά και ζήτησε πάλι την παράδοση της Μπιρμπίτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο.