Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ανακοινώθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας επιλογής


Στις 9 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκκίνηση της διαδικασίας για την προ-επιλογή των ελληνικών πόλεων που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
Θα ακολουθήσει, το 2016, η επιλογή της πόλης που θα ονομασθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η Καλαμάτα φιλοδοξεί να της ανατεθεί αυτή η ευθύνη.
Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τη διαδικασία για τον ορισμό μίας πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και την απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», καθώς και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Επιπλέον, αναφέρεται η σύνθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από 10 ανεξάρτητους Ευρωπαίους και 2 εθνικούς κριτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις.
Η Καλαμάτα έχει ήδη μπει στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και είναι μία από τις υποψήφιες πόλεις που θα δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η Καλαμάτα μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα, πλέον, για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητάς της και η υποβολή του θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015.
Σήμερα ο δήμαρχος Π. Νίκας θα μεταβεί στην Τρίπολη, προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Καλαμάτας στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.