Πριν από το Πάσχα στην κυκλοφορία η γέφυρα Παραδείσια – Τσακώνα


Περί τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου εκτιμάται πως θα δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Θάρρος» ο διευθυντής έργου, Ν. Ντονάς.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ντονάς, έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση όλου του τόξου και έχει, επίσης, ολοκληρωθεί η κατασκευή και συγκόλληση της κεντρικής κλείδας, που- πρέπει να σημειωθεί- ταλαιπώρησε αρκετά τους υπεύθυνους του, καθώς επρόκειτο για μια πολύ εξειδικευμένη και δύσκολη εργασία, αφού επηρεάζεται άμεσα από τις θερμοκρασιακές μεταβολές, εξαιτίας των οποίων συστέλλονται και διαστέλλονται τα δύο ημιτόξα. Το γεγονός αυτό εξανάγκασε τους υπευθύνους να εξετάσουν διάφορες λύσεις για την αποφυγή συστολής – διαστολής, οι οποίοι κατέληξαν στην παγίωση (δέσιμο) των δυο ημιτόξων με μηχανικό τρόπο (μεταλλικά στοιχεία). Έτσι, εγκαταστάθηκε ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός παγίωσης, που θα έπρεπε να έχει την ικανότητα να συγκρατεί φορτία που ξεπερνούν τους 1.000 τόνους, λόγω της συστολής – διαστολής των δύο ημιτόξων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα απαιτήθηκαν περί τους δυόμισι μήνες, οπότε η καθυστέρηση αυτή συμπαρέσυρε την υπόλοιπη πορεία εξέλιξης του έργου.
Οι εργασίες που απομένουν, σύμφωνα με τον κ. Ντονά, είναι η αφαψίδωση των τόξων, ώστε να μην εδράζονται στους πύργους, αλλά να λειτουργεί το σύστημα ως αυτοφερόμενος αμφίπακτος φορέας. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να εξελιχθεί με πολύ μεγάλη προσοχή και συγκεκριμένη μεθοδολογία, κυρίως με τη χρήση υδραυλικών γρύλων, που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ακολούθως, θα γίνει καθαίρεση των προσωρινών πύργων και θα ξεκινήσει η ανέγερση αναρτήρων και μεταλλικού καταστρώματος της γέφυρας. Ακολουθεί η σκυροδέτηση της πλάκας της γέφυρας, η ασφαλτόστρωσή της, η κατασκευή πεζοδρομίων, η τοποθέτηση σήμανσης και ασφάλισης, φωτισμός, δίκτυα κλπ.
Όπως τόνισε καταλήγοντας ο διευθυντής έργου, η γέφυρα θα παρακολουθείται με όργανα υψηλής τεχνολογίας (επιταχυνσιογράφους, ηλεκτρομηκυνσιόμετρα, παραμορφωσιόμετρα αισθητήρες θερμοκρασίας, ανεμόμετρα κ.λπ.), ενώ έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου ένα άλλο σύστημα με απευθείας μετάδοση των μετρήσεων για τη διαπίστωση κατολισθητικών φαινομένων.
Η προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου λήγει στις 30 Απριλίου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ντονά, δε θα εξαντληθεί η διάρκειά της.
Χ.Χ.