Πρόστιμο στο Δήμο Καλαμάτας για εναποθέσεις σκουπιδιών


Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας επέβαλε με απόφασή της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας θεωρείται ο υπεύθυνος φορέας για τις εκτεταμένες εναποθέσεις στερεών αποβλήτων στο χώρο του παλαιού λατομείου Πηδήματος και άνωθεν των πηγών Πηδήματος, στην Τ.Κ. Πηδήματος του Δήμου Καλαμάτας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης, αναφέρεται ότι το υδατικό σύστημα υδροληψίας των πηγών Πηδήματος (καρστικό σύστημα) υπάγεται στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών.
Όπως επισημαίνεται ακόμη, με ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να γίνει άμεσος καθαρισμός του χώρου στα σημεία του υδραύλακα και του παλιού λατομείου και συγκεκριμένα να απομακρυνθούν άμεσα τα εντοπισμένα στερεά απόβλητα, να προωθηθούν σε νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο, να γίνει καθαρισμός και εξυγίανση των χώρων, να τηρηθούν απαρέγκλιτα μέτρα φύλαξης της περιοχής (περιορισμός πρόσβασης οχημάτων για την εναπόθεση στερεών απορριμμάτων με αλυσίδα και σήμανση σχετικά με την απαγόρευση εναπόθεσης στερεών αποβλήτων).
 
Η ΔΕΥΑΚ και προσφυγές
Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΦΕΚ 1004β΄/24.04.2013) «Έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών», η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ως αρμόδιος φορέας, θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Βασικών Μέτρων, που περιλαμβάνει: την ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή ως τη διανομή, την εφαρμογή ορθών πρακτικών στο δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού και ειδικά στην πηγή, λεπτομερή οριοθέτηση ζωνών προστασίας των σημείων υδροληψίας (ζώνη απόλυτης προστασίας – ζώνη ελεγχόμενης προστασίας) κ.ά.
Ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την εξέταση αποκατάστασης τυχόν περιβαλλοντικής ζημίας και λήψης μέτρων πρόληψης, αλλά και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Προσφυγή κατά της νομιμότητας της απόφασης μπορεί να γίνει στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε 14 ημέρες από σήμερα, ενώ μπορεί να ασκηθεί προσφυγή στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια εντός 60 ημερών από την κοινοποίησή της.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου