Πρώτο στην Ελλάδα, σε ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2013, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας


Έφτασαν τις 110.000 οι αφίξεις ξένων τουριστών το 11μηνο
Εδώ και μήνες τα αυξητικά ποσοστά στους αριθμούς αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας μονοπώλησαν τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των διεθνών αφίξεων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρουσίασε συνολικά τη μεγαλύτερη αύξηση.
Ο αριθμός έφτασε στους 110.000 επισκέπτες, που μεταφράζεται σε 86,5% αύξηση. Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς η πρόοδος είναι σημαντική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσει τα 2.5 εκατομμύρια (!) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο όμως σε σχέση με πέρυσι καταγράφει αύξηση μόλις 5,4%!
Γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 1,9 εκατ. περισσότεροι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν αεροπορικώς τη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, φέτος, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013. Ειδικότερα, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα βασικά αεροδρόμια για το ενδεκάμηνο ξεπέρασαν τα 14,3 εκατ. έναντι 12,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,1%.
Μετά την Καλαμάτα ακολούθησε η Μύκονος με αύξηση κατά 39% (246.791 αφίξεις). Την τρίτη θέση, με αύξηση 24,9% ή 720.000 αφίξεις, κατέλαβε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Επίσης, το αεροδρόμιο της Αθήνας δέχθηκε τις περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε σύγκριση με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για το ενδεκάμηνο, ξεπερνώντας τα 3,2 εκατ. Οι επιπλέον αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα συνεισέφεραν σχεδόν στο 1/3 της αύξησης σε σύνολο χώρας των αεροπορικώς αφικνούμενων επισκεπτών.
Μετά το «Ελ. Βενιζέλος» τις περισσότερες αφίξεις σε απόλυτο αριθμό δέχθηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, φθάνοντας τα 2,6 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Νοέμβριο οι συνολικές αφίξεις– στην πλειονότητά τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – αυξήθηκαν κατά 24,9% φθάνοντας σε 269.036. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 22,6% (144.394 αφίξεις) και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά 17,4% (61.301 αφίξεις). Ένα από τα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν είναι ότι οι διεθνείς τουριστικές αεροπορικές αφίξεις σε μηνιαία βάση με εξαίρεση το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης