Πυρηνελαιουργεία Μελιγαλά: καταπραϋντικά μέτρα φέτος, καταπολέμηση από του χρόνου


Με βραχυπρόθεσμα μέτρα θα επιχειρηθεί να ανακουφισθεί προσωρινά η ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά από τις συνέπειες της λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων στην εκεί Βιομηχανική Περιοχή και παράλληλα θα αναζητηθεί οριστική λύση για την επόμενη σεζόν.
Αυτό αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια  ευρείας – αλλά κλειστής για τους δημοσιογράφους – σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, η τοπική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, εκπρόσωποι της ΕΤΒΑ και των πυρηνελαιουργείων, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Βραχυπρόθεσμα μέτρα
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Τατούλης είπε πως υπήρξε κοινή συμφωνία, πως το πρόβλημα υφίσταται, και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για ανακούφιση της περιοχής, όπως και να γίνουν κινήσεις για να περιορισθεί το πρόβλημα μελλοντικά.
Υπενθύμισε, δε, ότι σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος την προηγούμενη εβδομάδα με τους ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων συμφώνησε σε 4 σημεία, ενώ η τοπική αντιπεριφερειάρχης οργάνωσε υπηρεσιακές συναντήσεις.
«Πλέον έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και κατά την φετινή περίοδο, αλλά ιδιαίτερα να προετοιμασθούμε για τις επόμενες περιόδους. Καταλήξαμε ότι, εκτός από τη συμφωνία των 4 σημείων, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος Οιχαλίας, η ΕΤΒΑ και οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων, για να παρακολουθείται η κατάσταση και να εξετάζεται τι καινούργιο υπάρχει στον τρόπο λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η ΕΤΒΑ ανέλαβε την ευθύνη να προσλάβει ως σύμβουλο ένα μετεωρολόγο, ώστε να ελέγξει όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής, και με ευθύνη των ιδιοκτητών των μονάδων, θα γίνουν τις επόμενες 15 ημέρες μετρήσεις, ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις τους, για να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αέριων ρύπων και σωματιδίων.
Οι ιδιοκτήτες θα περιορίζουν στο 50% τη λειτουργία τους, από τη στιγμή που ο δήμαρχος θα τους το επισημαίνει, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να έχουμε περιορισμό του νέφους.
Επίσης, οι υπηρεσίες μας αναλαμβάνουν την ευθύνη για να γενικεύσουν αυτά τα ζητήματα και στη λειτουργία των υπόλοιπων πυρηνελαιουργείων, όπου υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα και προβλήματα.
Θεωρώ ότι με αυτό το σχεδιασμό θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, που θα βελτιώσουν κατά πολύ την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε», εξήγησε ο κ. Τατούλης.
Πρόσθεσε, δε, πως το πρόβλημα είναι δύσκολο να προσεγγισθεί τεχνικά, καθώς δεν υπάρχει τεχνολογία που να έχει εφαρμοσθεί και να το αντιμετωπίζει συνολικά.
Ερωτώμενος, πάντως, απάντησε ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν διαπιστώσει παραβίαση περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο της αφαίρεσης αδείας.
 
Ευχαριστημένος ο δήμαρχος
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη συμπλήρωσε ότι η επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα επεξεργασθεί όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να βρεθεί μια πιο αποδοτική λύση. «Ιδιαίτερα για φέτος, μετά και τη συμφωνία του δημάρχου με τους πυρηνελαιουργούς για τη φετινή σεζόν, αλλά και το συνεχή έλεγχο από τις υπηρεσίες για την πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, θα υπάρξει βελτίωση», τόνισε.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Οιχαλίας χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την πραγματοποίησή της, η οποία, όπως είπε, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. «Ως νέα Δημοτική Αρχή από την 11η ημέρα που αναλάβαμε ξεκινήσαμε σειρά επαφών και ενεργειών, με αποτέλεσμα την προηγούμενη Δευτέρα να συγκλίνουμε απόλυτα με τους πυρηνελαιουργούς. Και αυτοί κι εμείς, καταλάβαμε ότι πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύση.
Σημαντική για μένα σήμερα είναι η ταύτιση απόψεων, η οποία προέκυψε από αυτή τη συνάντηση, και οι προτάσεις που ακούστηκαν και δε θα μείνουν στο χρονοντούλαπο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και οι κάτοικοι της περιοχής που πλήττονται να ξέρουν ότι καταβλήθηκε η μεγαλύτερη προσπάθεια για την άμβλυνση των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή».

Της Βίκυς Βετουλάκη