Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι


Την 29η Δεκεμβρίου, οπότε θα γίνει η τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα περιμένουν οι δικηγόροι για να αποφασίσουν αν θα αναστείλουν την αποχή από τα καθήκοντά τους.
Οι δικηγόροι, μετά το δημοψήφισμα που διενήργησαν 2-3 Δεκεμβρίου, έχουν αποφασίσει αποχή διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και αποφάσισε ομόφωνα ότι με τα σημερινά δεδομένα δε συντρέχει λόγος αναστολής της αποχής διαρκείας.
Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης να μεταθέσει την πρώτη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τις 16 Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί, για μετά τις εορτές, οφείλεται στις εξελίξεις σχετικά με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και δε συνιστά  αποδοχή των θέσεων του Δικηγορικού Σώματος.
Γι’ αυτό αποφασίσθηκε ότι σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29/12/2014, θα συγκληθεί εντός 24 ωρών η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της. Μέχρι τότε, οι μόνες υποθέσεις που θα παρίστανται δικηγόροι θα είναι με κρατούμενους κατηγορούμενους και αν απειλούνται με κίνδυνο παραγραφής.
Στο μεταξύ, περίπου 10 δικηγόροι και μια δικηγορική εταιρεία της Αθήνας κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της αποχής, με το αιτιολογικό ότι αυτή έπρεπε να κηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση και όχι από την Ολομέλεια.
Β.Β.