«Σωσίβιο» το μνημόνιο για τη Δημοτική Αρχή


Επικριτική η αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα 2015
 
Με μπούσουλα τη… Λογιστική δεν αναπτύσσεται ο Δήμος Καλαμάτας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Με τη συνολική, εκτός από την «Ελληνική Δράση», καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας για το 2015, έκλεισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα. Φυσικά, οι ψήφοι των δημοτικών συμβούλων ήταν αρκετοί για την έγκρισή του.
Όπως υπογράμμισε ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 είναι συνολικού ύψους 11.472.070,95 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι η φιλοσοφία του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου σε όλη του τη χωρική διάσταση, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και την τρομακτική μείωση των πόρων από την κεντρική εξουσία.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με 4 χρόνια πριν κι ότι δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα για την πορεία κατασκευής τεχνικών έργων στο Δήμο για το 2015. Δηλαδή, δε θα γνωρίζομε τι θα συμβεί με το νέο ΕΣΠΑ στο επίπεδο της κατανομής έργων, αλλά και στο επίπεδο των αποφάσεων, όπως και τι θα συμβεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο).
Ο Δήμος πρέπει να έχει έτοιμες μελέτες και είναι πανέτοιμος μελετητικά για τη διεκδίκηση δεκάδων έργων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια παραπέρα μείωσης των ανελαστικών δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η βεβαιότητα απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους. Δηλαδή, και με τη βασική προϋπόθεση ότι δε θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, ο Δήμος προσδοκά να εκτελέσει διπλάσιου ποσού Τεχνικό Πρόγραμμα τουλάχιστον.
Ακόμη, σχολίασε ότι ο Δήμος εκτέλεσε σχεδόν στο σύνολό του το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 και δεν υπάρχουν οφειλές σε εργοληπτικές εταιρείες, κάτι που αποδεικνύει την αξιοπιστία του.
Η ίδια εικόνα δεν υπήρξε από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, μίλησε για  αδυναμία της Δημοτικής Αρχής στην επικαιροποίηση σημαντικών υποδομών για το Δήμο και την Καλαμάτα, όπως είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, η εναργής αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ο στρατηγικός προσανατολισμός μιας περιοχής με σημαντικά κλιματικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα.
Για το μόνο που φροντίζει η Δημοτική Αρχή, κατά τον κ. Μάκαρη, είναι να συσσωρεύει προβλήματα, κάτι που είναι εμφανές και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015. Το μνημόνιο και τα επαχθή παρελκόμενά του είναι το «μάννα εξ ουρανού» για την αδυναμία της δημοτικής πλειοψηφίας να παράξει σχέδιο.
Άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δε φροντίζει για τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων της, αφού δε διεκδικεί την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για λόγους, κυρίως, ψηφοθηρίας, εγκαταλείποντας έτσι υπέρ των ιδιωτών ζωτικό δημόσιο χώρο.
Επίσης, ο κίνδυνος να μετατραπεί η παραλία σε αστικής μορφής πλατεία, η οποία θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης περιοχής ως κύριου πόλου αναψυχής, προέρχεται από την έλλειψη περιβαλλοντικού αναπτυξιακού οράματος για το παράκτιο μέτωπο.
Ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η μεταφορά σημαντικού μέρους του νεκροταφείου προέρχεται από την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βόρεια, οικιστικά υποβαθμισμένη, περιοχή. Ο προαστιακός, το ανοιχτό θέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προπαρασκευή σχεδιασμών για την περιοχή των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, η περιβαλλοντική προστασία του Ταϋγέτου, ο αρδευτικός σχεδιασμός των καλλιεργούμενων περιοχών δεν ακουμπούν τη Δημοτική Αρχή και το τεχνικό της πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι πολιτική είναι να στήσεις δομές αλληλεγγύης, ν’ αλλάξεις τη λογική της πόλης, να παρέμβεις στη χωροταξία, να διευρύνεις τη δημόσια σφαίρα, να διώξεις τα ιδιωτικά τραπεζάκια και τα παρκαρισμένα ΙΧ από τους πεζόδρομους, να φτιάξεις ανακύκλωση, να αλλάξεις τις αναλογίες του πράσινου, να ενθαρρύνεις την αυτοοργάνωση του κόσμου, να εμπνεύσεις την πρωτογενή καλλιτεχνική δραστηριότητα, το λαϊκό αθλητισμό, την κουλτούρα, να φτιάξεις βιβλιοθήκες, να βοηθήσεις την τοπική αγορά, να ξαναζωντανέψεις τις γειτονιές, να εμπεδώσεις την ασφάλεια.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Δ. Οικονομάκος σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή ασχολείται με την επιφάνεια των προβλημάτων του Δήμου και αφήνει την ουσία τους, όπως είναι η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, ενώ με όσα προγραμματίζει δεν καλύπτει καμία λαϊκή ανάγκη.
Στον αποσπασματικό χαρακτήρα του προγράμματος στάθηκαν τόσο ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θ. Μπρεδήμας, όσο και ο εισηγητής της παράταξης, Γ. Χριστόπουλος. Το μοναδικό μέλημα, για τη δημοτική παράταξη, του κ. Νίκα είναι το κέντρο της Καλαμάτας και όλες οι υπόλοιπες περιοχές “ας πνιγούν”, υπερθεματίζοντας έτσι για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από Θουρία έως Ασπρόχωμα.
Επικριτικός υπήρξε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», ο οποίος μίλησε για πρόγραμμα χωρίς αναπτυξιακή λογική, με απουσία μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, ο Γ. Δημητρούλιας από την «Ελληνική Δράση» σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ψάχνει απαντήσεις σε προβλήματα μέσω της αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας.