Το ΔΗΠΕΘΕΚ ανοίγει και πάλι τις πόρτες του


Έπειτα από πολύμηνη σιωπή το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στους πιστούς του οπαδούς. Βέβαια, η φετινή χρονιά δεν έχει σχέση με τις παλιές ένδοξες εποχές, αλλά η Δημοτική Αρχή, με σημαία την ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη, αποφάσισε να το στηρίξει.
Βέβαια, το ερώτημα είναι αν ο τρόπος που διάλεξε είναι αντάξιος του θεσμού και της ιστορίας του, αλλά το ερώτημα θα αιωρείται επί πολύ ακόμα, όσο κι αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.
Η πρεμιέρα έχει οριστεί για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου με παιδική παράσταση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μεταφορά της ταινίας «Αλλοίμονο στα νιάτα».
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», εγκρίθηκε η παρουσίαση του παιδικού έργου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», του Σαίξπηρ, σε διασκευή της Κάκιας Ιγερινού και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του έργου για μεγαλύτερους «Αλλοίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται σε 112.406 ευρώ, μέρος των οποίων η διοίκηση της «Φάρις πιστεύει ότι μπορεί να καλυφθεί από τα εισιτήρια. Σκηνοθέτης και των δύο παραστάσεων είναι ο Κώστας Κατσουλάκης.
Ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ένας μεγάλος και ιστορικός θεσμός της Καλαμάτας, με πανελλαδική ακτινοβολία, για τον οποίο η Δημοτική Αρχή «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεί στα πόδια του».
Όπως εξήγησε, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος στηρίζουν το θέατρο ουσιαστικά χωρίς βοήθεια από το κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πριν από οκτώ χρόνια το υπουργείο με προγραμματική σύμβαση όφειλε να δίνει για το ΔΗΠΕΘΕΚ 250.000 ευρώ, ποσό που τώρα έχει συρρικνωθεί στα 41.000 ευρώ.
Α.Π.