Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η τέχνη της σύνθεσης ελαιολάδων σε διεθνές σεμινάριο

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η μία όψη των όσων ζούμε υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο: μια ημέρα – συντομότερα απ’ ό,τι νομίζουμε – θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας από τα χαλάσματα της κρίσης, θα σηκωθούμε όρθιοι, θα ξεσκονιστούμε και θα προχωρήσουμε μπροστά.
Σε κάποια κύτταρα – θεσμούς της κοινωνίας αυτό γίνεται ήδη. Ένα λαμπρό παράδειγμα με χειροπιαστά αποτελέσματα είναι το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, το οποίο με τις διάφορες και ποικίλες δράσεις του τα τελευταία χρόνια μας δείχνει ότι υπάρχει ήδη μια άλλη Ελλάδα.
Η ομάδα των ανθρώπων του, συνεχίζοντας την προσπάθεια να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας στο ελαιόλαδο, πραγματοποιεί το σεμινάριο «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης».
Παρόλο που η κορωνέικη ποικιλία είναι το πιο διαδεδομένο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που βασίζονται στη σύνθεση ποικιλιών.
Το εν λόγω σεμινάριο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών του τομέα στην επιστήμη και στην τέχνη του συνδυασμού και της σύνθεσης ποικιλιών με διαφορετικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, για τη δημιουργία ενός ποιοτικού προϊόντος που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός αυστηρού καταναλωτικού κοινού.
Η παρακολούθηση απαιτεί βασικές γνώσεις γευσιγνωσίας ελαιολάδου και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις πόλεις: Καλαμάτα – Χανιά – Αθήνα.
Ημερομηνίες και χώρος διεξαγωγής: Καλαμάτα (Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας ΤΕΙ Πελοποννήσου) 25 – 26 Ιανουαρίου 2015, Χανιά (ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες) 28 – 29 Ιανουαρίου 2015, Αθήνα (Orange Grove – Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα) 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2015.
Το σεμινάριο συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Ευγενικός χορηγός είναι το Orange Grove, η κοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Εκπαιδευτές είναι οι Dr. Richard Gawel (Αυστραλία) και Dr. Antonio Lauro (Ιταλία).
Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμιναριακή πόλη είναι είκοσι (20) και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Τέλος, το κόστος συμμετοχής είναι 200 ευρώ.