Υψηλές τιμές στο λάδι η Πελοπόννησος, ενώ εντέχνως κάτω από 3 ευρώ η Κρήτη!


ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ο… χρησμός των τιμών ελαιολάδου

Εντέχνως κάτω από το όριο των 3 ευρώ/κιλό η Κρήτη. Διαφορετική εικόνα στην Πελοπόννησο, που διατηρεί τις υψηλές τιμές

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Σημειώναμε και τις προηγούμενες ημέρες ότι η ευνοϊκή κατάσταση στο χώρο του ελληνικού ελαιολάδου, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία, έχει δημιουργήσει περίεργες συνθήκες σχετικά με τις προβλεπόμενες τιμές του Έλληνα παραγωγού.
Τονίζαμε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση οι δύο βασικοί πυλώνες που πρέπει να βασιστεί το ελληνικό ελαιόλαδο είναι η ποιότητά του και η οργάνωση όλου του τομέα. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί μια «δίκαιη τιμή», που ισορροπεί σταθερά το εισόδημα του παραγωγού με τις δυνατότητες του καταναλωτή. Δυστυχώς, όμως, αν και είμαστε η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα, το προϊόν έχει αφεθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη του.
Γενικότερα, αυτές τις ημέρες υπάρχει μια διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο και τις τιμές του στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στη Μεσσηνία η τιμή βρίσκεται κοντά ή λίγο πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό, στη Λακωνία οι τιμές είναι υψηλότερες, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται πτωτική τάση.
Συγκεκριμένα, από μείωση της ζήτησης που καταλήγει σε πτώση των τιμών παραγωγού χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη, παρά την καλή έναρξη που έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δημιουργήθηκε ένα “κραχ”. «Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον προς πώληση, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να πέσει στα 2,70 – 2,80 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατήσει ούτε η Ένωση Ηρακλείου τα 3 ευρώ το κιλό (πληρώνουμε 2,80 ευρώ το κιλό). Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση».
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Ηρακλείου στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει τιμή για το έξτρα παρθένο προϊόν (τρεις γραμμές οξύτητας) στα 3 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), Γιώργος Τζωρτζάκης, τονίζει: «Στην Κρήτη αυτές τις ημέρες η ζήτηση εντέχνως κατά τη γνώμη μου εμφανίζεται μειωμένη, ώστε να συμπιεστούν οι τιμές οι οποίες έχουν πέσει στα 2,80 ευρώ το κιλό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δε διαθέτουμε την ανάλογη οργάνωση, όπως, για παράδειγμα, της Πελοποννήσου που συγκεντρώνει ποσότητες ελαιολάδου και τα δημοπρατεί. Αν δεν οργανωθούμε, το ελαιόλαδο της Κρήτης δε θα έχει ποτέ καλή τύχη».

Πελοπόννησος
Διαφορετική είναι, ωστόσο, η εικόνα που καταγράφει στο ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος για τις τιμές παραγωγού στην Πελοπόννησο. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατζάκης, αναφέρει για την περιοχή του: «Οι τιμές που ισχύουν στο συνεταιρισμό μας είναι στα 3,75 λεπτά το κιλό ακόμα. Ωστόσο, και το επόμενο διάστημα δε νομίζω να “πέσουμε” κάτω από τα 3.30 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στην περιοχή μας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο συνεταιρισμός μας έχει συγκομίσει 1.100 τόνους και μένουν ακόμα περίπου 150 τόνοι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, δήλωσε: «Στη Λακωνία η συγκομιδή είναι ακόμα στην αρχή, εκτός από τη Νότια Λακωνία (περιοχή Νεαπόλεως) που βαίνει προς το τέλος της. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από τα 3,30 έως 3,70 λεπτά το κιλό».
Χαμηλότερα είναι, ωστόσο, οι τιμές στη Δ. Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κόκκινο, πρόεδρο της Ο.Π. Νηλέας: «Επειδή η περιοχή μας είναι πρώιμη, η συγκομιδή ολοκληρώνεται σιγά σιγά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,90 ευρώ το κιλό. Έχουμε, δηλαδή, μία μικρή υποχώρηση, αλλά προσωπικά τη βρίσκω φυσιολογική και δε με ανησυχεί και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια διόρθωση προς τα πάνω».

Μυτιλήνη
Για τη φετινή παραγωγική χρονιά αλλά και τις τιμές του ελαιόλαδου στο νησί της Λέσβου μιλάει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιζιτζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα 3/10) κυμαίνονται στα 2,85 – 2,90 ευρώ το κιλό. Τον “άσο” που πέρσι η τιμή του ήταν στα 2,30 ευρώ το κιλό, φέτος αγοράζουμε στα 2,60 ευρώ το κιλό, συν την προμήθεια φθάνει στα 2,66 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο οξύτητας 5 είναι στα 2 ευρώ το κιλό (συν την προμήθεια 2,5 ευρώ το κιλό)».
Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή, ο κ. Γιζιτζόγλου κάνει γνωστό ότι δεν παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2013, αφού δε θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. κιλά (πέρσι 5 εκατ. κιλά). «Τα δέντρα αρχικά είχαν πολλούς ανθούς αλλά τελικά δεν τους κράτησαν, δηλαδή δεν είχαμε καλή καρπόδεση. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα η παραγωγή μας και φέτος να μην είναι μεγάλη», συμπληρώνει.
Πηγή: Χρήστος Διαμαντόπουλος, xdiam@agrotypos.gr