500 συλλήψεις τα τελευταία 2 χρόνια από το τμήμα δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας


Υπερδραστήριο και αποτελεσματικό έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του παρά την πολύ μικρή δύναμη που διαθέτει.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έχουν συλλάβει για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών 500 άτομα, ενώ οι κατηγορούμενοι για τέτοιες υποθέσεις ανέρχονται σε 550-600 άτομα!
Μόνο τη θερινή περίοδο φέτος ασχολήθηκαν με 20 υποθέσεις που αφορούσαν στην καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και ανακάλυψαν και εκρίζωσαν 1.250 χασισόδεντρα στη Μεσσηνία.
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών έχει στη διάθεσή του περίπου 10 αστυνομικούς και γνωρίζοντας κάποιος τη δράση και τις επιτυχίες τους τον τελευταίο καιρό, δύσκολα πιστεύει ότι είναι τόσο λίγοι. Αν, δε, συμπεριλάβεις την ιδιαιτερότητα της Μεσσηνίας στον τομέα των ναρκωτικών, τότε είσαι σίγουρος ότι αυτοί οι αστυνομικοί δε δουλεύουν μόνο 8ωρο!

Μεγάλες υποθέσεις
Πέραν των συλλήψεων για μικροποσότητες ναρκωτικών, που πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο, σημαντικές επιτυχίες έχει το Τμήμα στην εξιχνίαση μεγάλων υποθέσεων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Μεγάλος κύκλος «ξηλώματος» κυκλωμάτων ναρκωτικών ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για να εντοπισθούν οι «κηδεμόνες» μιας φυτείας 992 χασισόδεντρων σε πλήρη ανάπτυξη, στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στη Βάλτα Τριφυλίας.
Έκτοτε άρχισε και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για αρκετά ύποπτα άτομα και οι επισυνδέσεις έφεραν «αλυσιδωτά» αποτελέσματα για αρκετές παράνομες ενέργειες.
Μπορεί το δικαστήριο πολύ αργότερα να απεφάνθη ότι δε βρέθηκαν οι καλλιεργητές της φυτείας, όμως η παρακολούθηση των τηλεφώνων και η καταγραφή συνομιλιών άνοιξε το δρόμο στους αστυνομικούς της Δίωξης για να εξαρθρώσουν δύο ομάδες, προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε Πυλία και Τριφυλία. Οι κατηγορούμενοι μόνο από τις δύο αυτές ομάδες έφτασαν τους 40.

Όταν ο ύποπτος
είναι πρώην συνάδελφος
Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του 2014, άλλο ένα καίριο πλήγμα της Δίωξης στη διακίνηση ναρκωτικών δίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση μία από τις πιο σημαντικές της επιτυχίες. Εξαρθρώνεται κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δρούσε την τελευταία δεκαετία. Τα μέλη του διακινούσαν σημαντικές ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης, του Πύργου και των ευρύτερων – όμορων περιοχών.
Η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών άνοιξε και σε αυτή την περίπτωση το δρόμο και η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε περιλάμβανε 80 άτομα. Συνελήφθησαν 12, ως ενεργά μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους απόστρατος αστυνομικός, ένας εν ενεργεία λιμενικός, ένας υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δίδυμα αδέλφια κ.ά.
Αυτή ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μέχρι τότε, καθώς η συμμετοχή στο κύκλωμα του συνταξιούχου αστυνομικού προκαλούσε εμπόδια στις έρευνες, μιας και γνώριζε καλά και τα πρόσωπα των πρώην συναδέλφων του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Αστυνομία.
Ένα μήνα αργότερα και ύστερα από ρεπορτάζ του «Θ» με καταγγελίες κατοίκων, άρχισε να «ξηλώνεται» ομάδα διακίνησης ηρωίνης από τσιγγάνους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Το Μάρτιο, συλλαμβάνονται στο χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος στην περιοχή δύο τσιγγάνοι με περίπου 1.100 δόσεις ηρωίνης.
Οι έρευνες συνεχίζονται και στις 13 Ιουνίου του 2014 συλλαμβάνονται 6 τσιγγάνοι και κατάσχεται ένα κιλό ηρωίνης.

Δίκτυο διακίνησης
Το 2014 σε λίγες ημέρες κλείνει με άλλη μια επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών. Την προηγούμενη Πέμπτη παρέδωσε στα χέρια της Δικαιοσύνης δικογραφία με 156 εμπλεκόμενα άτομα, 20 συλληφθέντες για συμμετοχή σε 3 εγκληματικές οργανώσεις που είχαν συγκροτήσει δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι και η πρώτη φορά που η Δίωξη της Καλαμάτας επιχειρεί εκτός ορίων Μεσσηνίας και εξαρθρώνει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την Ηλεία και διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών και στη Μεσσηνία.
Για άλλη μια φορά ανάμεσα στα 156 άτομα, ως εμπλεκόμενοι φέρονται συνταξιούχος αστυνομικός, δύο εν ενεργεία πυροσβέστες και ένας δασικός υπάλληλος.

της Βίκυς Βετουλάκη