Αλαλούμ και ανακοίνωση της Ν.Δ. για τα μπόνους στην «Καρέλιας Α.Ε.»


Θέμα προς στιγμήν προκάλεσε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., που απάντησε σε ανάρτηση μέλους της Ομάδας Μελών Αγ. Σοφίας-Ζαβλανίου-Αγυιάς, ο οποίος είχε σχολιάσει με το δικό του τρόπο τη χορήγηση μπόνους από την Καπνοβιομηχανία «Καρέλια» στους εργαζομένους της.
Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως εξής: «Παραξενευτήκαμε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταγγείλει ακόμη την εταιρεία “ΚΑΡΕΛΙΑΣ” για τη διανομή των κερδών της στους εργαζομένους. Αλλά, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά δε μας απογοήτευσε, αφού μόλις πριν από λίγες ώρες, μέσω του iskra.gr, καταγγέλλει την εταιρεία που τόλμησε να δώσει bonus στους εργαζομένους βάζοντάς τα με τον καπιταλισμό και την κερδοφορία της εταιρείας.
Το μόνο που απομένει να μας πουν είναι αν στον ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να κρατικοποιήσουν αυτή και οποιαδήποτε άλλη κερδοφόρα ελληνική εταιρεία…».

Η ανάρτηση
Όμως, η συγκεκριμένη ανάρτηση που επικαλείται η Ν.Δ., έχει γίνει ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου 2014, όταν ο συντάκτης της Σπύρος Γουδέβενος, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «η καπνοβιομηχανία, από τα αυξημένα κέρδη της, έδωσε αυτά τα ετήσια μπόνους, εφάπαξ, δηλαδή μία φορά, αν και μπορεί να το έχει πράξει στο παρελθόν. Αν σπάσεις αυτά τα μπόνους δια του 14, όσοι οι μισθοί και τα επιδόματα, είναι σαν να πήραν αύξηση οι εργαζόμενοι από 60 έως και 100 ευρώ το μήνα. Καθόλου άσχημες ως αυξήσεις, και ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο. Αλλά έγραψα παραπάνω την έκφραση “είναι σαν”… Δεν πήραν αυξήσεις οι εργαζόμενοι στην μισθοδοσία τους… Πήραν εφάπαξ το μπόνους. Την επόμενη χρονιά, αν δεν πάρουν νέο μπόνους (που ο νόμος δεν υποχρεώνει τον Καρέλια να το δώσει), θα πάρουν το μισθό που έπαιρναν πριν από 2 χρόνια, ασχέτου κερδοφορίας της επιχείρησης.
Εκεί που θέλω να εστιάσω, αναφέροντας τα παραπάνω, είναι στο “αγνό” επιχείρημα που άκουσα, “Ο άνθρωπος (ο Καρέλιας) μία χρονιά είχε αύξηση κερδοφορίας, για μία χρονιά έδωσε μπόνους”, το οποίο είναι εντελώς λάθος![…]»
Επίσης, γινόταν αναφορά και «στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θαν. Πετράκο, που “τόλμησε”, να κάνει επερώτηση, για να διερευνηθούν καταγγελίες για 4 παράνομες απολύσεις στην εν λόγω βιομηχανία, και παράπονα εργαζομένων για εντατικοποίηση, τις οποίες καταγγελίες κακώς, και πολύ κακώς αγνόησε η τοπική διεύθυνση της Επιθεώρησης Εργασίας […]».

Δήλωση Πετράκου
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Πετράκος, ερωτηθείς από το «Θ», απάντησε: «Πόση ένδεια επιχειρημάτων μπορεί να έχει ένα κόμμα όπως η Ν.Δ., όταν ψάχνει να βρει πριν από ένα χρόνο, την άποψη ενός απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ; Την άποψή του αυτή δε θα τη σχολιάσω, αλλά θα επισημάνω τα εξής: “Ο κ. Σαμαράς οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί στη συνάντησή του με την Philip Morris, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, είχε ουσιαστικά αποδεχθεί τα αιτήματα που προσπαθούσε να “περάσει” η συγκεκριμένη πολυεθνική, μέσω της Ε.Ε., με στόχο να εξαφανίσει την ελληνική καπνοβιομηχανία και πρώτα από όλα την καπνοβιομηχανία “Καρέλια”.
Οφείλουμε να θυμίσουμε στη “μονταζιέρα” της ΝΔ ότι τα πρακτικά της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Εκεί θα διαβάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ήμουν εισηγητής, όχι μόνο αντέδρασε έντονα, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι δύο επιτροπές στην κοινή τους συνεδρίαση να μην αποδεχθούν αυτά που απαιτούσε η Philip Morris και είχε αφήσει ανοιχτή την πόρτα για συμφωνία ο κ. Σαμαράς και να εκδώσουν ομόφωνη απόφαση, που προστατεύει όλη την ελληνική καπνοβιομηχανία και, φυσικά, πρώτα από όλα, την καπνοβιομηχανία “Καρέλιας”, που έχει κέρδη».

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου