Γιάννης Χρήστου: Στα χνάρια της πρωτοπορίας


Τριήμερο αφιέρωμα στο συνθέτη σύγχρονης μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο πρωτοποριακός συνθέτης, Γιάννης Χρήστου έχασε πρόωρα τη ζωή του, ανήμερα των γενεθλίων του, στις 8 Ιανουαρίου 1970. Ένα τροχαίο δυστύχημα επί της οδού Μεσογείων, ξημερώματα, στην Αθήνα, ήταν αρκετό για να κόψει το νήμα της ζωής ίσως του σημαντικότερου Έλληνα συνθέτη. Το τραγικό γεγονός αποτελεί την αφορμή για ένα τριήμερο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Ο Γιάννης Χρήστου συγκαταλέγεται στις σπουδαιότερες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα παραμένει στη χώρα μας ένας μεγάλος άγνωστος.
Γεννημένος στη συνοικία Ηλιουπόλεως του Καΐρου της Αιγύπτου το 1926, μεγάλωσε στην ευρωπαϊκή Αλεξάνδρεια, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Ακολούθησαν σπουδές φιλοσοφίας στην Αγγλία με καθηγητές του τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και τον Μπερτράντ Ράσελ.
Αργότερα, στην Ιταλία, σε ηλικία 23 χρόνων, δημιούργησε την πρώτη του μεγάλη σύνθεση «Η Μουσική του Φοίνικα». Έκτοτε, εισήγαγε στη μουσική καινοτόμες δομές και μουσικά συστήματα, προτάσσοντας τη φιλοσοφική του προσέγγιση με στοιχεία όπως ο μύθος, το υπερβατικό, το αρχέγονο… Πρόλαβε να συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, από τον Κάρολο Κουν, τον Θεόδωρο Αντωνίου, έως και τον εικαστικό και performer Γρηγόρη Σεμιτέκολο (που μόλις πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή). Ώσπου η νύχτα της 8ης Ιανουαρίου του 1970, απροσδόκητα του αφαίρεσε τη ζωή, στερώντας από τον κόσμο της μουσικής και του πνεύματος έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς μας.
Οι εκδηλώσεις για τον Γιάννη Χρήστου στην Καλαμάτα αρχίζουν σήμερα, από τις 10.30 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ., στον ΔΩΚ, όπου ο συνεργάτης του, Θόδωρος Αντωνίου, σε ένα ανοιχτό εργαστήρι, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει το έργο, αλλά και την ιδιότυπη μουσική σημειογραφία της παρτιτούρας του Χρήστου. Επίσης, το βράδυ, στις 9.00, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕΚ, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα προβάλει το ντοκυμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη, Anaparastasis, που παρουσιάζει τη σύντομη αλλά συναρπαστική ζωή του Έλληνα πρωτοπόρου συνθέτη.
Στην ταινία του Ζουλιάτη εμφανίζονται φίλοι και συνεργάτες του Χρήστου, όπως Κάρολος Κουν, Θόδωρος Αντωνίου, Doris Hurber, Στέφανος Βασιλειάδης, Γρηγόρης και Νέλλη Σεμιτέκολο κ.ά. Θα ακολουθήσει συναυλία, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, με τα έργα από τις Αναπαραστάσεις ο Βαρύτονος και ο Πιανίστας, αλλά και τον επίκυκλο στις 8.00 μ.μ., επίσης στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στις δύο εκδηλώσεις για τον Χρήστου, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο Καλαματιανός συνθέτης, καθηγητής του ΔΩΚ και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Στάθης Γυφτάκης. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, αλλά και να λάβουν μέρος στις παραστάσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6985898280.

Κείμενο: Νίκος Χριστόπουλος