Η… φωτεινή πλευρά της Μεσσηνίας μέσα στην παρατεταμένη κρίση


Εταιρείες και άνθρωπο με μεράκι και διάθεση
Πιστεύουμε με φανατισμό ότι τα τελευταία χρόνια και η Μεσσηνία είναι, πλέον, τόπος αναχώρησης για τους περισσότερους από εμάς. Η κρίση, άλλωστε, δε διαλέγει και πολύ πού θα δείξει τα… δόντιά της.
Για ορισμένους ανθρώπους, όμως, παραμένει προορισμός και τη βλέπουν ως «τόπο ευκαιριών». Φιλοσοφία τους είναι ότι «από τις στάχτες γεννιούνται καινούργια πράγματα». Άλλωστε ή ρισκάρεις και κάνεις κάτι διαφορετικό ή βράζεις στο ζουμί σου μαζί με τους υπόλοιπους.
Μέσα από τις σελίδες του «Θάρρους» έχουμε παρουσιάσει αρκετές τέτοιες προσπάθειες. Εταιρείες οι οποίες, όταν ακούν τη λέξη επιχειρηματικότητα, γνωρίζουν ότι σημαίνει ρίσκο και εξωστρέφεια και όχι αρπαχτή, επιδότηση για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων. Λειτουργούν με αξιοκρατία, μακριά από λαμογιές, δουλεύουν σκληρά και προσπαθούν να είναι πρότυπο.
Έτσι δεν… περιμέναμε το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» για να παρουσιάσουμε το ελαιόλαδο LIA ή την εταιρεία «Καλλικούνης». Μεταφέρουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις δύο εταιρείες, γιατί όταν διαβάζουμε για επιχειρήσεις της περιοχής μας σε αθηναϊκά έντυπα, αισθανόμαστε όμορφα.
Ας δούμε, λοιπόν, τι έγραψε η εφημερίδα για τις δύο εταιρείες που προαναφέραμε:

Ελαιόλαδο LIA
Με αφετηρία τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, η Χριστίνα Στριμπάκου και ο αδελφός της Κωνσταντίνος δημιούργησαν τη LIΑ Premium Olive Oil. Μία εταιρεία δηλαδή -κατά βάση εξαγωγική- που ειδικεύεται στην παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου εφαρμόζοντας όχι μόνο την καλή παραδοσιακή πρακτική, αλλά και σύγχρονες μεθόδους, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. «Έχοντας πλήρη γνώση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζοντας πολύ καλά τα εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιόλαδου», εξηγεί η Χριστίνα, «αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δυνατό brand. Σκοπός μας, να προωθήσουμε το πολύτιμο αγαθό του δικού μας ελαιώνα και παράλληλα να συμβάλλουμε ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να αποκτήσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά, ποντάροντας στην ποιότητα».

Λικέρ Roots
Mε ιστορία 160 χρόνων πίσω τους τα Roots, που παράγονται στα αποστακτήρια Καλλικούνη στην Καλαμάτα, συνδυάζουν την εμπειρία τεσσάρων γενιών στην απόσταξη και στην παραγωγή λικέρ με μια πρωτοποριακή φιλοσοφία. Είναι διαθέσιμα σε τέσσερις γεύσεις (μαστίχα, τεντούρα, ρακόμελο και herb spirit) και για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται 100% φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς καμία προσθήκη αιθέριων ελαίων ή άλλων αρωμάτων.
«Το όνομα Roots συμβολίζει τις “ρίζες” στο παρελθόν που εμπνέουν τις συνταγές, ενώ το λογότυπο μεταμορφώνεται για κάθε λικέρ της σειράς», υποστηρίζει ο Μάνος Σμυρλάκης, που μαζί με τον αδερφό του Νικόλα «τρέχουν» την προσπάθεια, και συμπληρώνει: «Γίνεται ρόμβος για τη μαστίχα αναδεικνύοντας την κρυσταλλική δομή που έχει το μαστίχι, στρογγυλό για την τεντούρα συμβολίζοντας τη διατομή της κανέλλας, εξάγωνο για το ρακόμελο απεικονίζοντας την κερήθρα του μελιού και σταυρός για το Herb Spirit υποδεικνύοντας το θεραπευτικό, σχεδόν “μοναστηριακό”, χαρακτήρα του».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης