Κίνδυνος για τις πολιτιστικές δομές του Δήμου το 2015


«Ψίχουλα» για ΔΗΠΕΘΕΚ και ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ το 2015
 
 
Στη χώρα μας η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει βλάψει σε μεγάλο βαθμό και τον πολιτισμό.  Παρά τις δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών για τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κρίσης είναι εμφανή. Οι όποιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες τέθηκαν σε κίνδυνο.
Κι όμως, είναι ακριβώς σε τέτοιες περιόδους κρίσεως που οι πολίτες χρειάζονται την τέχνη, να λειτουργήσει ως μια πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα πλευρά της καθημερινότητας.
Οι προγραμματικές συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας μαρτυρούν τη ζοφερή πραγματικότητα και σ’ αυτό τον τομέα.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν: Η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, για το έτος 2015, ύψους 46.500 ευρώ.
Επίσης, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», για τη συνέχιση της ανάπτυξης στην Καλαμάτα του θεσμού «Διεθνές Κέντρου Χορού» (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.) και τη συνέχιση της δραστηριοποίησής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ισχύ της σύμβασης από 22/1/2015 και για 5 έτη, ύψους 150.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, με δηλώσεις του, εξέφρασε αμφιβολίες για την εκταμίευση πόρων από τις συμβάσεις αυτές κατά την επόμενη χρονιά, μετά τη μεγάλη μείωση πόρων τα τελευταία χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος θα αγωνισθεί για τη λειτουργία των παραπάνω πολιτιστικών δομών, παρά το πλαίσιο οικονομικής στενότητας.
Α.Π.