Συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας, στις 10:30 ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου


Και ενώ η αυτοδυναμία δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για κυβέρνηση συνεργασίας. Στις 10:30 ορίστηκε το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου, που -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- έχουν κλείσει τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας. Ένα υπουργείο φαίνεται να παίρνουν οι ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην οποία το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο -πιθανότατα θα δοθεί στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ υπάρχει και αίτημα για συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης ή το αργότερο την Τετάρτη.

Δεδομένης, της άρνησης τόσο του Ποταμιού να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, όσο και του Π.Καμμένου να συνεργαστεί με το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη, το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να ζητηθεί από το Ποτάμι να την στηρίξει ή έστω να δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί ευκολότερα με τους ΑΝΕΛ, παρά τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, καθώς είχαν σταθερά ταχθεί κατά του μνημονίου, σε αντίθεση με το Ποτάμι. 

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στον βασικό στόχο του που είναι η εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση των πιο αδύναμων, καθώς και της εκ νέου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Σε αυτούς τους δύο άξονες προτεραιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, χωρίς αστερίσκους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία (οι έδρες του κυμαίνονται από 149 έως 151 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις), θα επιδιώξει στήριξη και από άλλες δυνάμεις -όπως είναι η ΔΗΜΑΡ, αν και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. 

Ο Φώτης Κουβέλης τηλεφώνησε και εκείνος στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
in.gr