«Τρέμουν» τα θεμέλια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας


ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ, ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 
Μεταξύ σφύρας και άκμονος φαίνεται να βρίσκεται το μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ένα πολιτιστικό κέντρο που για να κατασκευαστεί «απορρόφησε» ένα σωρό χρήματα και ακόμα δεν έχει βρεθεί οριστική λύση για την τύχη του.
Θα παραμείνει ένας χώρος που θα ανοίγει για δύο με τρεις ημέρες το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας, ή θα μετατραπεί σ’ ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική του προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας; Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση.
Αν πάρουμε, μάλιστα, τοις μετρητοίς τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το 2014, την περασμένη Τρίτη, τότε οι βάσεις που χτίστηκε το Μέγαρο Χορού αποδεικνύονται σαθρές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Σταματόπουλου, σχολίασε ότι ενδέχεται να ανακύψει ζήτημα με την ιδιοκτησία του οικοπέδου στο οποίο έχει χτιστεί το κτήριο.
Στην παρέμβασή του επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1997, ουσιαστικά απαλλοτρίωσε το συγκεκριμένο οικόπεδο. Από τότε οι πρώην ιδιοκτήτες του οικοπέδου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και η υπόθεση, μετά την αναποπομπή της από τον Άρειο Πάγο, είναι σε εκκρεμότητα.
Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος έχουν την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου, «άσχετα με το τι μπορεί να νομίζει ο καθένας από μέσα του», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας το ακροατήριο να προβεί σε διάφορες υποθέσεις για το τι τελικά νομίζει ο ίδιος.
Ο Στάθης Σταματόπουλος κάλεσε το δήμαρχο να ενημερώσει τι γίνεται και με τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί για το Μέγαρο Χορού. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία αυτής της υποδομής, την οποία χαρακτήρισε φάρο πολιτισμού που υπερβαίνει την Καλαμάτα.
Τέλος, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες με τεχνικά ζητήματα» και ειδικότερα επισήμανε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήματα με τον εργολάβο που πρέπει να διευθετηθούν» και τα οποία αφορούν στα τεχνικά της σκηνής.
Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, σημειώνοντας όμως ότι «η Υπηρεσία μας παρακολουθεί τα θέματα με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε το έργο να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη