Αναφορά στη ΔΕΗ και προσφυγή στον εισαγγελέα για τις ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες


Πολλά προβλήματα και σοβαρές ζημιές προκάλεσε η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών. Οι παραγωγοί είδαν τα φυτά στα θερμοκήπιά τους να σοκάρονται και να καίγονται από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, αφού, εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, δε λειτουργούσαν τα συστήματα θέρμανσης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών θα αποστείλει σχετική αναφορά στην κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα προσφύγει και στην Εισαγγελία. Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πόλη των Φιλιατρών και σε όλη τη νότια περιοχή των Φιλιατρών μέχρι το Λαγκούβαρδο και ανατολικά μέχρι πριν από τους Γαργαλιάνους, σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης. Στα Φιλιατρά η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γύρω στις 4.30 π.μ., στην ανατολική πλευρά (Μυρίτοβα, Γιόλακα μέχρι Γαργαλιάνους και Λαγκούβαρδο) το ρεύμα πήγε γύρω στις 6.30 και στην Αγία Κυριακή στις 9.30 το πρωί. Απ’ ό,τι τους είπαν, είχε σημειωθεί βλάβη στο δίκτυο, καθώς είχε κοπεί έναν καλώδιο στην περιοχή της Αγίας Κυριακής.
Ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναρωτήθηκε, αν έχει συντηρηθεί ή συντηρείται το δίκτυο της περιοχής, ένα δίκτυο που υπάρχει πάνω από 40 χρόνια, «παρότι στους λογαριασμούς πληρώνουμε συντήρηση δικτύου! Αποτέλεσμα της διακοπής ήταν να μην έχουν θέρμανση τα θερμοκήπια. Το πρωί η θερμοκρασία έφτασε τους -2 και -4 βαθμούς Κελσίου έξω, και στα θερμοκήπια στους 0 ή και χαμηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Τα φυτά, στα θερμοκήπια, που έχουν συνηθίσει σε θερμοκρασίες από 10 βαθμούς και πάνω για την ανάπτυξή τους, σοκαρίστηκαν και, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καεί.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών θα κάνει αναφορά στην κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ και στη ΔΕΔΔΗΕ και θα προσφύγει στην Εισαγγελία, γιατί κάποιοι έχουν ευθύνη για τη μη συντήρηση του δικτύου, το οποίο οι αγρότες έχουν χρυσοπληρώσει. Λέω ενδεικτικά ότι για μια σύνδεση για θερμοκήπια, χωρίς να βάλουν κολώνες ή μετασχηματιστή, έχει πληρωθεί από 3.500 έως και 8.000 ευρώ!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου