Αντιδράσεις στη Στούπα από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο του οικισμού


Αποφασισμένοι να κινηθούν ακόμη και δυναμικά, είναι κάτοικοι της Στούπας, οι οποίοι εναντιώνονται για μία ακόμη φορά, στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που έχει εγκατασταθεί σχεδόν στο κέντρο του οικισμού, στην ταράτσα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, η κεραία πρέπει να έχει τοποθετηθεί περίπου τον Αύγουστο και έχει «καμουφλαριστεί» ως εγκατάσταση εξαερισμού, που προστέθηκε σε δύο αντίστοιχες εγκαταστάσεις, οι οποίες προϋπήρχαν για τις ανάγκες του καταστήματος, όμως το θέμα άρχισε να απασχολεί την περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η τοποθέτηση έγινε αντιληπτή από κατοίκους, συνδρομητές της συγκεκριμένης εταιρίας τηλεφωνίας, οι οποίοι είδαν ότι διαθέτουν σήμα όπου κι αν βρίσκονταν, κάτι που δεν συνέβαινε προγενέστερα.
Κατά πληροφορίες μας, για το θέμα συζήτησε και το ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής, που συμφώνησε με την τοποθέτηση της κεραίας, προκειμένου να υπάρχει σήμα παντού, αλλά και να πληρωθεί, πιθανόν μέσω των εσόδων – ενοικίων, άτομο που καθάριζε την παραλία.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης, ότι το άτομο που καθάριζε την παραλία αποζημιωνόταν και στο παρελθόν από το Σύλλογο, καθώς συνεισέφεραν όλοι οι επαγγελματίες το αντίτιμο που τους αντιστοιχούσε.
Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις στην μικρή τοπική κοινωνία και όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις, έγινε γνωστό πως θα επισκεπτόταν τη Στούπα κλιμάκιο τεχνικών μέτρησης της ακτινοβολίας, αλλά τελικά, όπως διαπιστώθηκε, ήταν απλώς τεχνικοί της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
Οι υπάλληλοι ενημέρωσαν πως έχει ήδη υποβληθεί από τις 4 Αυγούστου σχετικό αίτημα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και πρόσθεσαν, σύμφωνα πάντα με τα όσα πληροφορηθήκαμε, ότι δεν απαιτείται άδεια. Συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες και θέλησαν έγγραφη διαβεβαίωση πως από την τοποθέτηση της κεραίας δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αναρωτήθηκαν δε, πως αν είναι όντως ακίνδυνη η τοποθέτηση τέτοιων συσκευών για ποιο λόγο να απαιτείται η έκδοση άδειας.
Οι κάτοικοι έχουν ήδη κινηθεί προς τη νομική κατεύθυνση και συλλέγουν υπογραφές, προκειμένου να απευθυνθούν σε δικηγόρο, ώστε ο τελευταίος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες από τις οποίες θα προκύψει ο τρόπος τοποθέτησης της επίμαχης κεραίας. Προς τούτο, είχε άλλωστε προγραμματιστεί και συγκέντρωσή τους χθες το απόγευμα.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου