Σε κίνδυνο ο παραλιακό δρόμος στη Μικρά Μαντίνεια


Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα

Εργολαβία αποκατάστασης του προβλήματος, αλλά είναι άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσής της

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, σε σχετικό ρεπορτάζ του “Θάρρους”, είχαμε επισημάνει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, αφού η θαλασσοταραχή εκείνων των ημερών, αλλά και η συνέχισή της, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ακτή, καταστρέφοντας ακόμη και τις κατασκευές σκίασης των καταστημάτων.
Μάλιστα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ακόμη πιο έντονο, αν σκεφθεί κανείς ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης.
Η απόφαση, από την άλλη πλευρά, για εκτέλεση εργολαβίας, ύψους 120.000 ευρώ, ως λύση στο πρόβλημα, δημιουργεί, τουλάχιστον, σκεπτικισμό στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, σχετικά με το αν επαρκεί ο χρόνος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Θέμα αποτελεί, επίσης, και η πηγή χρηματοδότησης του έργου, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο παρόμοιο έργο, και, επομένως, δεν μπορεί να ενταχθεί σε ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα .
Από την πλευρά του, ο δήμος Καλαμάτας σε χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επίλυση του σημαντικού προβλήματος διάβρωσης που παρατηρείται έμπροσθεν του «Τουριστικού», στη Μικρή Μαντίνεια.
Στην αλληλογραφία μεταξύ δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας, η δεύτερη αναφέρει ότι για την επίλυση του προβλήματος θα απαιτηθεί η σύσταση σχετικής εργολαβίας, αφού μια προσωρινή παρέμβαση δεν θα έκανε κάτι περισσότερο από το να “κουκουλώσει” το πρόβλημα.
Με τη σειρά του ο δήμος Καλαμάτας σημειώνει ότι μέσω επιχειρησιακού προγράμματος χρηματοδοτήθηκε ήδη με το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση του έργου με τίτλο “Προστασία ακτών Μικρής Μαντίνειας”, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014.
Από τις αρχές, όμως, του προηγούμενου έτους παρατηρήθηκαν προβλήματα διάβρωσης της ακτής βορειότερα του εκτελεσθέντος έργου, τα οποία από την έντονη θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών εντάθηκαν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής βορειότερα, με άμεσο κίνδυνο για την ευστάθεια της παραλιακής οδού αλλά και των παρακείμενων καταστημάτων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει σχετική εργολαβία, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες από το δήμο είχε ανακοινωθεί ότι άμεσα η μελέτη του έργου αποστέλλεται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, διά της οποίας θα διαβιβασθεί σε συναρμόδιες υπηρεσίες, για την παροχή των αδειοδοτήσεων.
Τέλος, στην περίπτωση που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι (που είναι και το πιθανότερο), θα υπάρξει προσωρινή τεχνική παρέμβαση από το Δήμο με φερτά αδρανή υλικά, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο.