Η αδιαφορία “έπνιξε” την Άνω Μεσσηνία (φωτογραφίες)


Η αδιαφορία των αρμοδίων ευθύνεται
για τις πλημμύρες στην Άνω Μεσσηνία

Σοβαρές καταγγελίες για αδιαφορία των αρμόδιων αρχών (Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δημοτικής Αρχής) διατυπώνει, με αφορμή την προχθεσινή κακοκαιρία και τις σοβαρές ζημιές που αυτή προκάλεσε στην Άνω Μεσσηνίας, ο Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι ο λόγος που “πνίγηκε” σήμερα (προχθές) ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. H αδιαφορία των αρμόδιων αρχών (Περιφέρειας και Δημοτικής Αρχής) είναι η αιτία της καταστροφής που έπληξε σήμερα (προχθές), ολόκληρη την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.
Τα σοβαρά προβλήματα προέκυψαν, όταν προς το μεσημέρι έσπασαν παραπόταμοι του ποταμού Χάρανδρου και σε κάποια σημεία υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Αμφίτα. Αποτέλεσμα του “φουσκώματος” των ποταμιών της περιοχής ήταν να πλημμυρίσει ολόκληρος ο κάμπος του Δήμου Οιχαλίας. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και, κυρίως, υπόγεια σπιτιών. Περιουσίες καταστράφηκαν, αλλά ευτυχώς δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.
Η άποψή μας είναι ότι η καταστροφή που έπληξε την περιοχή μας βαρύνει αποκλειστικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Οιχαλίας, κι αυτό για τους παρακάτω απλούς λόγους:
1. Δεν έχει γίνει ουσιαστικός καθαρισμός των ποταμιών, των χειμάρρων και των ρεμάτων της περιοχής μας, εργασίες που βαρύνουν αποκλειστικά τις προαναφερθείσες αρχές.
2. Δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, εργασίες επίσης που βαρύνουν αποκλειστικά τις προαναφερθείσες αρχές.
3. Ο καθαρισμός των χαντακιών, όπου αυτός έχει γίνει, είναι υποτυπώδης και πλημμελής.
Επισημαίνουμε ότι καθαρισμός του ποταμού Αμφίτα που διασχίζει τον κάμπο της Άνω Μεσσηνίας έχει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 40 χρόνια.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι ο Σύλλογός μας τα Σαββατοκύριακα 20 – 21 Οκτωβρίου 2012 και 10 – 11 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό του ποταμού Αμφίτα με τη συμμετοχή συγχωριανών και ιδιωτών εργολάβων. Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Συλλόγου μας ήταν το προαναφερθέν διάστημα να καθαριστεί ένα κομμάτι του Αμφίτα, μήκους 250 μέτρων περίπου.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια, γιατί δεν υπήρξε και βοήθεια από πλευράς αρχών, ούτε σε μηχανήματα αλλά ούτε σε καύσιμα, προκειμένου οι ιδιώτες εργολάβοι να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα έργου που ήδη είχαν διαθέσει για τον αρχικό πραγματοποιηθέντα καθαρισμό και είχαν προσφερθεί να τα διαθέσουν και στη συνέχεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του ποταμού Αμφίτα, με απώτερο σκοπό τον πλήρη καθαρισμό της κοίτης του στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στα όρια του χωριού μας και φθάνει τα 2.700 μέτρα περίπου».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο χαρακτηρισμός ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια απλή και συνηθισμένη δικαιολογία, προκειμένου να δικαιολογείται η αδιαφορία των αρμοδίων, ενώ, τέλος, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου προς τους αρμοδίους, τους οποίους ο Σύλλογος καλεί να αφυπνιστούν, να δραστηριοποιηθούν, να βοηθήσουν, να λάβουν αποφάσεις και να παράγουν έργο για την προστασία ανθρώπων και περιουσιών.


Ο Π. Τατούλης στην Άνω Μεσσηνία
που μετρά τις πληγές της
Ως έκτακτο και πολύ αυξημένο σε μέγεθος φαινόμενο χαρακτήρισε την έντονη κακοκαιρία που επικράτησε στην περιοχή της Άνω Οιχαλίας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής των τελευταίων 40 ετών και σε αυτό οφείλεται η υπερχείλιση, κυρίως, του ποταμού Αμφίτα και, δευτερευόντως, του Χάραδρου, που προκάλεσε πλημμύρες σε Ζευγολατιό, Πολίχνη, Μάδρα, Ηλέκτρα, Διαβολίτσι, Κεντρικό, Μέλπεια, Αγριλόβουνο και άλλα χωριά της Άνω Μεσσηνίας.
Η κα Αλειφέρη – Καραθανάση βρέθηκε χθες στην πληγείσα περιοχή, μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, το δήμαρχο Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλο, τους αντιδημάρχους Οιχαλίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εξετάσουν σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις.
Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών σε υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των πληγέντων.
Κατά τη διάρκεια που το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη, πλημμύρισε ο δρόμος στο Ζευγολατιό, κάτω από την εθνική οδό, ενώ σε πέντε σημεία του δρόμου Κεντρικό – Διαβολίτσι η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού είχε ως αποτέλεσμα να διεξάγεται με δυσχέρεια η κυκλοφορία, ενώ στο Ζευγολατιό η κίνηση γινόταν μέσω παρακαμπτήριων οδών. Επίσης, πλημμύρισαν σπίτια, αποθήκες και στάβλοι σε Ζευγολατιό και Διαβολίτσι.
Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα υπήρξε κατά τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και στην περιοχή του αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα, αφού η στάθμη των νερών είχε ανέβει απειλητικά. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από κοινού με την 120 ΠΕΑ και, τελικά, ο κίνδυνος πλημμύρας αποφεύχθηκε.
Χ.Χ.