«Τοπίο στην ομίχλη» ο δημοτικός πολιτισμός


Πρωταγωνιστούν Μέγαρο Χορού και Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Χθες το βράδυ το πολιτιστικό στολίδι της πόλης, το Μέγαρο Χορού, φόρεσε για πρώτη φορά τέτοια εποχή τα… καλά του, προκειμένου να υποδεχθεί την όπερα “Κάρμεν”. Δείγμα πολύτροπου χαρακτήρα του κτηρίου.
Πίσω, όμως, από τα φώτα και το πολύχρωμο κοινό που συγκεντρώθηκε, κρύβονται ένα σωρό προβλήματα, τόσο κατασκευαστικά όσο και λειτουργικά. Κι αν τα πρώτα δεν είναι τόσο σημαντικά, το μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας είναι μείζον και φλέγον.
Μπορεί οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ να «κουτσοβολεύονται» μέχρι σήμερα οικονομικά, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε, φυσικά, η ανυπαρξία ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την τύχη του.
Ελπίζουμε στις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο ο δήμαρχος Παν. Νίκας, μετά την προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, να υπάρξει οδικός χάρτης επίλυσης των προβλημάτων.
Στο μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», το μέλος της αντιπολίτευσης, Τάσος Πολυχρονόπουλος, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από τα παραπάνω θέματα. Όπως τόνισε, ακόμη και αν υποστηρίξει οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού και τη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ θα εξακολουθήσει να χρειάζεται μια οργανωτική τουλάχιστον υποστήριξη, ώστε να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το Μέγαρο και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ερωτήματα υπάρχουν και για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολιτιστικές δομές της «Φάρις», από τις οποίες, να μην ξεχνάμε ποτέ, έχουν αποφοιτήσει σπουδαστές που σημείωσαν στη συνέχεια λαμπρή καριέρα.
Το κλίμα θα λέγαμε ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατό και η διοίκηση της “Φάρις” περισσότερο ενδιαφέρεται για τα καρναβάλια και τα πανηγύρια και λιγότερο για την ουσία του πολιτιστικού περιεχομένου.
Εδώ και ημέρες σέρνεται η είδηση της παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, Διονύση Μαλλούχου, ο οποίος φέρεται αγανακτισμένος από τον τρόπο λειτουργίας της «Φάρις», τον τρόπο που αντιμετωπίζονται διάφορα προβλήματα, και κανείς από το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έδειξε να ενδιαφέρεται.
Πάντως, χθες, σε μια συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο της “Φάρις”, Αθανάσιο Ηλιόπουλο, μας είπε ότι έχει κάνει μια σειρά από προσπάθειες, τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του Δ.Σ., να επικοινωνήσουν με τον κ. Μαλλούχο, αλλά αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Ούτε υπάρχει επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τις φήμες, μας τόνισε.
Μάλιστα, δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας δεν έχει ζητήσει να μιλήσει με τον πρόεδρο της «Φάρις».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαλλούχος είναι ένας από τους καλύτερους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου και η αποχώρησή του θα είναι μεγάλη απώλεια στον τομέα του πολιτισμού στην Καλαμάτα. Πάντως, η συγκεκριμένη τραγελαφική κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί περαιτέρω. Κοινός τόπος δε φαίνεται να υπάρχει και μεταξύ της “Φάρις” και του Συλλόγου Γονέων, ο οποίος εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η διοίκηση αδιαφορεί απέναντι στο αίτημά του για μια ελάχιστη βοήθεια στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους την υποστήριξη των μαθητών της «Φάρις», καθώς και του ίδιου του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου που παρέχουν οι τομείς της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης.