6 Χρόνια Κέντρο Νέων Καλαμάτας: “Μια ξεχωριστή γωνιά στο κέντρο της πόλης”


Τα 6 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και μας καλεί όλους να τα γιορτάσουμε αυτό το Σάββατο, 4 Απριλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο χώρο του, στην Πλατεία Όθωνος 10, στο Ιστορικό Κέντρο.
Πριν από 6 χρόνια, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας άνοιξε τις πόρτες του, για να αγκαλιάσει όλους τους νέους –και όχι μόνο- της πόλης. Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που λειτουργεί ως εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη και τους εθελοντές του. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια/ δραστηριότητες.
Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας δε δημιουργήθηκε από ανάγκη, αλλά από την αγάπη ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας (youth work) για το αντικείμενο της εργασίας τους. Ξεκίνησε και συνεχίζει ως μια εθελοντική δομή, χωρίς νομική μορφή, που διοικείται από τη συνέλευση των εθελοντών του, η οποία και αποφασίζει για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Όλοι όσοι προσφέρουν στο Κέντρο Νέων, το κάνουν εθελοντικά και με αυτό το τρόπο έχει καταφέρει να προσφέρει εργαστήρια διαφόρων ειδικοτήτων σε πάνω από 800 άτομα ετησίως και, μάλιστα, δωρεάν.
Στα έξι χρόνια ύπαρξής του έχει εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 πολίτες και έχει προσφέρει πάνω από 100 διαφορετικά αντικείμενα/θεματικές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πάνω από 300 εξωτερικές δράσεις, έχει δημιουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τίτλους, ενώ αυτή τη στιγμή προσφέρει 40 ώρες εργαστηρίων σε εβδομαδιαία βάση, στα οποία συμμετέχουν περίπου 600 άτομα, ενώ οι εθελοντές του οργανώνουν και υλοποιούν και έκτακτες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις εργαστηρίων, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους, συναυλίες, πάρτυ κ.ά.
Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές ξεπήδησε και το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που πλέον είναι διεθνές και μετράει 8 διοργανώσεις, βάζοντας την πόλη στο χάρτη των νεανικών φεστιβάλ.
Πέραν όλων αυτών των επιτευγμάτων, πλέον αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφημίζοντας την Καλαμάτα ως μια πρωτοπόρα πόλη στον τομέα της νεολαίας.
Το ΚΝΚ, απόρροια της έλλειψης στρατηγικής για την νεολαία στην Ελλάδα, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από κάποιον κρατικό ή ευρωπαϊκό φορέα, επιβιώνοντας μόνο από τις δωρεές των μελών του, με τις οποίες καλύπτει τα μοναδικά του έξοδα, το ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Άμεσος στόχος της ομάδας είναι να βρεθεί χώρος να στεγάσει τα εργαστήρια, τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του.