«Ανοιχτός Δήμος»: Υπέρ της μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ

«Ανοιχτός Δήμος»: Υπέρ της μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ

Περίσσεψε η υποκρισία για την Αυτοδιοίκηση
 
Θέση στο μείζον θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, παίρνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» στο Δήμο Καλαμάτας.
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πρακτική ήταν αναγκαία, με δεδομένα τα προβλήματα της χώρας, ενώ αποτελεί και μια κίνηση απέναντι στην πολιτική «στραγγαλισμού» που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «H απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με έναν προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο, μάλιστα, που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο και ασφαλέστερη τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Η συγκεκριμένη επιλογή δε σημαίνει ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα. Όταν για πέντε χρόνια δέχτηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους πόρους, το Παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ. Επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις  υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό στην εντατική, χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.
H Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.
Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους “δανειστές” και τους “θεσμούς”, που με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.
Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Να ασκούμε κριτική, αλλά όχι με υστερία. Αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι γινόταν τόσο χρόνια».
Α.Π.