Βασίλης Βαρελάς: «Παραιτούμαι, για να κριθούν δίκαια οι υπόλοιποι»


Οι μνήμες της πιο στυγερής δολοφονίας που έχει γίνει στη Μεσσηνία, καθώς το ένα θύμα ήταν μόλις 2,5 χρόνων, ξύπνησαν και πάλι χθες στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την έναρξη σε δεύτερο βαθμό της δίκης για την εγκληματική οργάνωση που έχει καταδικασθεί για την εν ψυχρώ δολοφονία του 35χρονου Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι, την εκβίαση καταστηματαρχών και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Η δίκη ξεκίνησε επί της ουσίας χθες το πρωί και στο εδώλιο κάθονται 13 άτομα με διαφορετικές κατηγορίες, ανάμεσά τους ένας υπάλληλος του ΟΣΕ, ένας δημόσιος υπάλληλος και ένας συνταξιούχος αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών.
Αίσθηση προκάλεσε κατά την εκφώνηση των μαρτύρων η απουσία όσων είχαν σχέση με τους εκβιασμούς. Μάλιστα, ο εισαγγελέας πρότεινε τη βίαιη προσαγωγή τους και αυτό θα αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Επίσης, θα αποφασισθεί η κλήτευση καταστηματάρχη νυχτερινού κέντρου που φέρεται να εκβιαζόταν.
Η διαδικασία ξεκίνησε με δήλωση του 51χρονου Βασίλη Βαρελά και του δίδυμου αδελφού του, που έχουν καταδικασθεί από το πρώτο δικαστήριο ο πρώτος ως αρχηγός της οργάνωσης και ο δεύτερος για συμμετοχή, ότι παραιτούνται από την έφεση που έχουν κάνει.
Σημειώνεται ότι ο μεν Βασίλης Βαρελάς έχει καταδικασθεί σε δις ισόβια, 37 χρόνια, 6 μήνες και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αγορά, κατοχή και πώληση αγνώστων ποσοτήτων ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις δύο δολοφονίες, οπλοκατοχή, ηθική αυτουργία σε οπλοφορία και οπλοχρησία για την καραμπίνα και το μαχαίρι, με τα οποία έγιναν οι δολοφονίες, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης επιχειρηματιών, ενώ του έχει αναγνωρισθεί τοξικομανία.
Στο δίδυμο αδελφό του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 χρόνων και 6 μηνών, για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, για τις περιπτώσεις αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών, για οπλοκατοχή, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών, ενώ του έχει αναγνωρισθεί τοξικομανία.
Αμέσως μετά την απόφασή τους απομακρύνθηκαν από την αίθουσα και θα παραστούν μόνο – αν κριθεί από το δικαστήριο- ως μάρτυρες. 
Για την απόφαση παραίτησης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου, Γιώργος Ράλλης και Νίκος Κανελλόπουλος, με γραπτή τους δήλωση στο «Θ» αναφέρουν: «Η δήλωση παραίτησης από την έφεσή του σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ο Βασίλειος Βαρελάς αποδέχεται τις κατηγορίες και αυτό γίνεται για δικονομικούς μόνο λόγους, αλλά και για την απόδοση δικαιοσύνης στους συγκατηγορούμενούς του, καθώς ξέρει ότι η τύχη τους επηρεάζεται δυσμενώς και μόνο με την παρουσία του, λόγω του ονόματός του.
Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να πιστέψει ότι είχε συμμετοχή σε τέτοιες ειδεχθείς ανθρωποκτονίες και ειδικά όταν αφορούν στο μαρτυρικό θάνατο νηπίου».
Η διαδικασία χθες ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα και η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.
 
«Αστακός» το Δικαστικό Μέγαρο
Στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, από νωρίς χθες το πρωί, πάρθηκαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή της δίκης, ενώ μεγάλη αστυνομική δύναμη και ειδική ομάδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, έχει εγκατασταθεί στην Καλαμάτα.
Στην είσοδο της αίθουσας είχαν τοποθετηθεί σιδερένια κάγκελα και όποιος ήθελε να εισέλθει, περνούσε από διπλό έλεγχο σε μηχάνημα εντοπισμού μετάλλων, τόσο κατά την είσοδό του στο κτήριο όσο και πριν από την είσοδό του στην αίθουσα του Εφετείου.
Κλειστή και με τα ρολά κατεβασμένα παρέμεινε συνεχώς η ανατολική είσοδος του κτηρίου, ενώ στην περιοχή ήταν μόνιμα σταθμευμένο ασθενοφόρο.
Στην αίθουσα του Εφετείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, η είσοδος επιτρέπεται με «το σταγονόμετρο», ενώ βρίσκεται συνεχώς μεγάλη αστυνομική δύναμη με πλήρη εξάρτυση και οπλισμό.
 
Πρώτος μάρτυρας
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, η πρόεδρος του Πενταμελούς διόρισε συνήγορο στον Αλβανό που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Νίκο» και έχει καταδικασθεί για τις ανθρωποκτονίες σε δις ισόβια και 13 χρόνια, ενώ δύο κατηγορούμενοι δεν κάθισαν στο εδώλιο και εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Ειδικότερα, τον τρόπο αυτό επέλεξαν ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και η σύντροφος του ενός διδύμου 51χρονου, η οποία κατηγορείται για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ως τοξικομανής.
Το σύνολο των κατηγορουμένων αρνείται τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και ορισμένοι παραδέχονται μόνο δοσοληψίες  ναρκωτικών στο πλαίσιο των χρηστών μεταξύ τους.
Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με αστυνομικό της Ασφάλειας Καλαμάτας, ο οποίος ανέφερε ότι το 2011 εστάλησαν στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης δύο e-mail, που έφεραν την υπογραφή «Λίτσα – Νίτσα», για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για την έναρξη της έρευνας.
Σε αυτά αναφέρονταν ότι οι κατηγορούμενοι ως αρχηγοί, τα δίδυμα αδέλφια μαζί με τον υπάλληλο του ΟΣΕ, έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση που εκβιάζει καταστηματάρχες, διακινεί ναρκωτικά και ετοιμάζεται να διαπράξει δολοφονία.
Ζητήθηκε η άρση απορρήτου για την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους και από τις συνομιλίες, όπως κατέθεσε, προέκυψε ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και παρείχαν προστασία σε νυχτερινά καταστήματα. Μάλιστα, ο αστυνομικός είπε ότι ο υπάλληλος του ΟΣΕ εισέπραττε για λογαριασμό της οργάνωσης περίπου 2.500 ευρώ την εβδομάδα. Επίσης, εκβίαζαν επιχειρηματίες για λογαριασμό τρίτων που τους είχαν αναθέσει την είσπραξη χρημάτων που τους όφειλαν, με ποσοστό αμοιβής για την οργάνωση 30%. Σημειώνεται ότι ο υπάλληλος του ΟΣΕ έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 14 χρόνων και 6 μηνών για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή, υπόθαλψη εγκληματία, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών.
 
Διπλή δολοφονία
Ο αστυνομικός της Ασφάλειας κατέθεσε ότι στις 29 Νοεμβρίου 2011 το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή στην Πιπερίτσα, βρέθηκε σε αρδευτικό κανάλι αυτοκίνητο, όπου ήταν νεκροί ο 35χρονος Φελίμ Μεσάι και ο 2,5 ετών γιος του. Διευκρίνισε ότι στο σημείο που είχε πέσει το αυτοκίνητο στο κανάλι είχαν κοπεί τα σιδερένια κάγκελα προφύλαξης, ενώ μετέφερε ότι αυτό είχε γίνει 10 ημέρες πριν από το περιστατικό, όπως τους πληροφόρησε υπάλληλος του ΓΟΕΒ.
Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 2 κενά κυνηγετικά φυσίγγια, αποτσίγαρα, ενώ ο 35χρονος έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πίσω δεξιά με φορά προς τα αριστερά, ενώ το παιδί έφερε βαθύ τραύμα στο λαιμό, πιθανόν από μαχαίρι.
Οι αστυνομικοί λίγα μέτρα πριν από το κανάλι, στο χωματόδρομο, βρήκαν σπασμένα τζάμια και τμήματα ανθρώπινων οστών, κι αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο 35χρονος Φελίμ Μεσάι που οδηγούσε το αυτοκίνητο είχε πυροβοληθεί, όταν αυτό ήταν ακόμα εν κινήσει.
Στο παντελόνι του 35χρονου θύματος βρήκαν ένα κινητό τηλέφωνο, στο οποίο έγινε άρση απορρήτου. Την ημέρα της δολοφονίας ο Μεσάι, ο οποίος διέμενε στο Πλατύ, βρισκόταν με τη γυναίκα του στο Ραυτόπουλο για το μάζεμα ελιών, αλλά κάποια στιγμή έφυγε και επέστρεψε στην Καλαμάτα.
 
Οι νεαροί από τη Μεσσήνη
Κατηγορούμενα είναι και δύο νεαρά  αδέλφια από τη Μεσσήνη, μαζί με τον ξάδελφό τους. Ο 24χρονος έχει καταδικασθεί σε δις ισόβια και 18 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 30.500 ευρώ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία του μαχαιριού με το οποίο καταδικάσθηκε ότι σκότωσε τον 2,5 ετών Κέρι Μεσάι.
Ο 27χρονος αδελφός του έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 15 χρόνων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Στο νεαρό ξάδελφο των δύο αδελφών από τη Μεσσήνη έχει επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών για απλή συνέργεια στις δύο ανθρωποκτονίες, καθώς ακολουθούσε με αυτοκίνητο το όχημα όπου έγιναν οι δύο δολοφονίες και παρέλαβε τον Αλβανό «Νίκο» και τον 24χρονο, ενώ δικάστηκε και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Συνεχίζοντας χθες την περιγραφή του ο αστυνομικός είπε ότι από τις συνομιλίες, αποδείχθηκε ότι μια μέρα πριν ο 51χρονος που έχει καταδικασθεί ως αρχηγός, μαζί με το μικρότερο από τα δύο νεαρά αδέλφια, τηλεφώνησαν στον Φελίμ Μεσάι και του έκλεισαν ραντεβού για το επόμενο πρωινό στο σπίτι του 51χρονου.
Ακολούθως είπε ότι με το ΚΤΕΛ κατέβηκε από την Αθήνα ο Αλβανός με το παρατσούκλι «Νίκος», τον παρέλαβε ο ξάδελφος των νεαρών αδελφών και τον πήγε στο σπίτι του 51χρονου.
Αναφορά έκανε και σε συνομιλία του 51χρονου με τον Αλβανό «Νίκο», που του ζητούσε να βρει όπλα με σιγαστήρες «να τελειώσουν ό,τι άρχισαν στην Ηγουμενίτσα και να φτιάξουν ομάδα θανάτου».
Το επόμενο πρωί, από τις συνομιλίες προέκυψε ότι ο Φελίμ Μεσάι πήγε στο ραντεβού, μαζί με το παιδί και σε συνομιλία ο «Νίκο» λέει στον 51χρονο αρχηγό: «Είναι παιδί τι με βάζεις να κάνω». Μετά τη δολοφονία, ο αστυνομικός είπε ότι έχει καταγραφεί συνομιλία, όπου ο 51χρονος ρωτάει το μικρότερο εκ των δύο νεαρών αδελφών και τον ξάδελφο, «αν εξαφάνισαν την γκλίτσα από τα πρόβατα». Όπως είπε, οι αστυνομικοί το ερμήνευσαν ότι εννοούσε το όπλο του φόνου και τα δύο θύματα.
Μετά τη δολοφονία τα αδέλφια μετέφεραν τον «Νίκο» στο βουνό και από εκεί τον μετέφερε στην Αθήνα με το αυτοκίνητο του ο δημόσιος υπάλληλος, παίρνοντας ως αμοιβή τα έξοδά του για τα καύσιμα. Επίσης, ο δημόσιος υπάλληλος κατηγορείται ότι μετέφερε για λογαριασμό του αρχηγού της οργάνωσης και με εντολή του υπαλλήλου του ΟΣΕ ένα περίστροφο, που όμως δεν έχει σχέση με τις δολοφονίες.
Ο δημόσιος υπάλληλος έχει καταδικασθεί σε 3 χρόνια φυλάκισης και 6 μήνες, για υπόθαλψη εγκληματία  κατ’ εξακολούθηση και οπλοφορία.

Για τον αστυνομικό
Σε ερωτήσεις από την Έδρα για το συνταξιούχο αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών που κατηγορείται, ο συνάδελφός του είπε ότι κατά τη δική του εκτίμηση δεν έχει καμία ανάμειξη με την οργάνωση και είναι φυσιολογικό ο αστυνομικός που βρίσκεται σε τέτοιες υπηρεσίες να μιλάει με την «άλλη πλευρά». Σημειώνεται ότι ο συνταξιούχος έχει καταδικασθεί ότι έδινε πληροφορίες στην οργάνωση, μιλώντας με το δίδυμο αδελφό του αρχηγού της οργάνωσης, ενώ του έχει επιβληθεί ποινή καθείρξεως 8 ετών. Είπε ακόμα πως δεν αποδεικνύεται ότι ο πρώην συνάδελφός του είναι το ίδιο πρόσωπο με κάποιον «Μιχάλη» που εμφανίζεται στις συνομιλίες.
Επίσης, καθώς σε μια συνομιλία που έχει καταγραφεί, φέρεται ο 51χρονος δίδυμος να λέει στον κατηγορούμενο αστυνομικό για ένα όπλο κρυμμένο σε σπίτι, το οποίο τελικά δε βρέθηκε, ο μάρτυρας είπε ότι το συγκεκριμένο σπίτι φυλασσόταν πριν από την επίμαχη συνομιλία και έτσι κανείς δεν μπορούσε να έχει μπει για να αφαιρέσει κάτι.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία της επιχείρησης στην εγκληματική οργάνωση από τον κατηγορούμενο πρώην συνάδελφό του.
Σε άλλη ερώτηση, γιατί πιστεύει ότι δόθηκε εντολή για τις ανθρωποκτονίες, ο μάρτυρας αστυνομικός απάντησε ότι πιστεύει ότι ο 51χρονος αρχηγός της οργάνωσης είχε αρχίσει να φοβάται για τη ζωή του από τον Φελίμ Μεσάι, κι αυτό το είχε εκφράσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με το δίδυμο αδελφό του.
 
Ψυχρός εκτελεστής
Σε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, απάντησε ότι οι δίδυμοι που έχουν καταδικασθεί ως αρχηγοί έχουν ξαναπασχολήσει, ενώ αρνητικά απάντησε για τον υπάλληλο του ΟΣΕ, το δασικό υπάλληλο και τους 3 νεαρούς.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο υπάλληλος του ΟΣΕ διατηρούσε νυχτερινό κατάστημα, ενώ καθημερινά επισκεπτόταν νυχτερινά κέντρα.
Σε ερώτηση του συνηγόρου του Αλβανού «Νίκου», ο αστυνομικός της Ασφάλειας απάντησε πως ο κατηγορούμενος έχει τα χαρακτηριστικά του ψυχρού εκτελεστή και οι δολοφονίες δεν έγιναν για προσωπικούς λόγους, αλλά πήρε εντολή γι’ αυτό.
Επίσης, είπε ότι ο συγκεκριμένος μαζί με τον 35χρονο – θύμα- Αλβανό Φελίμ Μεσάι εμπλέκονται στη δολοφονία του Σωτήρη Ψυχόπαιδα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ερημική τοποθεσία στην Μικρομάνη.
Για τη διακίνηση ναρκωτικών, είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τις ποσότητες, αλλά ξεπερνούν τα όρια ενός απλού χρήστη και γινόταν διακίνηση.
Για τη σύζυγο του 51χρονου αρχηγού, διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση με τις ανθρωποκτονίες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε και όταν αυτή βρισκόταν για αρκετό καιρό στην Ηγουμενίτσα.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 9 ετών για απλή συνέργεια στις κατηγορίες για τα ναρκωτικά και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. 
Τέλος, κατηγορούμενοι είναι και δύο επιχειρηματίες, πατέρας και γιος, και πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον καθέναν. 

Της Βίκυς Βετουλάκη