Δεκάδες καταγγελίες στο Δασαρχείο Καλαμάτας για κόψιμο δέντρων από κτήματα


Αρκετές περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας έχει εντοπίσει το Δασαρχείο Καλαμάτας από την αρχή του χρόνου. Οι έλεγχοι γίνονται ακόμα και τη νύχτα, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες από ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που βρίσκουν τα δέντρα από τα κτήματά τους κομμένα.
 
Κόβουν τις ελιές
Μόνο το Μάρτιο καταγράφηκαν 6-7 περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας. Όπως σημείωσε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, οι έλεγχοι συνεχίζονται ακόμα από την υπηρεσία του και γίνονται περιπολίες.
Ελέγχους έκαναν και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας στα αυτοκίνητα που είναι φορτωμένα καυσόξυλα. Όπως σημείωσε, έγινε έρευνα, κυρίως, στους τσιγγάνους που πωλούν καυσόξυλα και κάποια κατασχέθηκαν, καθώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν με αποδείξεις από πού τα προμηθεύτηκαν.
«Έχουμε πολλές καταγγελίες από ιδιώτες, ότι κάποιοι κόβουν τις ελιές από τα κτήματά τους. Και πράγματι, συμβαίνει αυτό. Σε μια περίπτωση ήρθε ο άνθρωπος και μας κατήγγειλε ότι του έκοψαν 10 ελιές. Πήγαμε στο κτήμα μαζί του να το διαπιστώσαμε και του είχαν κόψει και τις υπόλοιπες. Δεν υπήρχε δέντρο στο κτήμα. Κάθε μέρα έχουμε και μια τέτοια καταγγελία», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.
 
Κατασχέσεις
Φέτος έγιναν έλεγχοι ακόμη και σε μάντρες με ξυλεία και σε μια περίπτωση κατασχέθηκαν 22 χωρικά κυβικά δρυός, των οποίων η προέλευση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Οι περισσότερες περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας παρατηρούνται σε δασικές περιοχές της κεντρικής Μεσσηνίας και όχι στον Ταΰγετο. Μια από τις μεγαλύτερες ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κατασχέθηκε φορτηγό με 28 χωρικά κυβικά ξύλου από αριές και ελιές. Το φορτηγό είχε φορτώσει τα ξύλα από την περιοχή της Μεθώνης και έπειτα από μεταμεσονύχτια παρακολούθηση, οι δασικοί υπάλληλοι το σταμάτησαν στην περιοχή της Μεσσήνης. Τα ξύλα δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν και κατασχέθηκαν μαζί με το τριαξονικό φορτηγό.