Ενημέρωση, του Αλέξη Χαρίτση,από πρώτο χέρι για τα έργα ΕΣΠΑ


Ο Γ.Γ. Δημοσίων επενδύσεων στην Καλαμάτα

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στις αρχές Απριλίου, ο δήμαρχος Παν. Νίκας, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας ενημέρωσαν το συμπατριώτη μας γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), Αλέξανδρο Χαρίτση, για τα έργα του Δήμου, με την ευκαιρία παρουσίας του τελευταίου στην πόλη λόγω Πάσχα.
Έτσι, προχθές, Δευτέρα του Πάσχα, ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε έργα του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και χώρους όπου ο Δήμος επιδιώκει να εκτελέσει σημαντικά έργα, μαζί με το δήμαρχο Π. Νίκα, τους αντιδημάρχους Ανδρέα Καραγιάννη και Δημήτρη Βεργόπουλο και το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλη Τζαμουράνη.
Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο παλιό νοσοκομείο, που μετασκευάζεται σε νέο Δημαρχείο. Ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της μετασκευής της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, προκειμένου να δημιουργήσει Δημοτικό Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας
Στη συνέχεια, στο Μέγαρο Χορού. Εκεί, ο Δήμος επιδιώκει την εκκίνηση της εργολαβίας διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που θα επεκταθεί μέχρι την οδό Νέδοντος, έργο για το οποίο έχει αναδειχθεί εργολάβος.
Ακολούθησε επίσκεψη στις εκβολές του ποταμού Άρι, στα Ακοβίτικα. Ο Δήμος έχει υποβάλει μελέτη ύψους 500.000 ευρώ μέσω της ΕΕΤΑΑ για ανάπλαση της περιοχής, κάτι που θα αναδείξει το όμορφο περιβάλλον του ποταμού, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του Πρωτοελλαδικού Μεγάρου.
Επίσης, στην περιοχή βορειοανατολικά του ΝΟΚ και μέχρι το πρώην κατάστημα Κοιλάκου, όπου επιδιώκεται η κατασκευή παραθαλάσσιου πάρκου, στο χώρο ανάπτυξης του ποδηλατόδρομου, που θα συνδέει το Δημαρχείο, μέσω της οδού Νέδοντος, με τη μαρίνα και το λιμάνι και στο κτήριο Εφεσίων (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), για τη στέγαση εκεί του Μουσείου της πόλης της Καλαμάτας, του γαλλικού προξενείου κ.λπ.
Σκοπός της διεξοδικής ενημέρωσης του κ. Χαρίτση ήταν η υπαγωγή όλων των ανωτέρω έργων σε χρηματοδότηση, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, όπου ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει ολοκληρωμένες μελέτες.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του και με αφορμή δημοσιεύματα για προβλήματα στην απορρόφηση κονδυλίων, ο κ. Χαρίτσης είχε αναφέρει: «Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε τις φήμες για πάγωμα του ΕΣΠΑ και εξέφρασε τη δυσφορία της για τα σχετικά δημοσιεύματα. Έχουμε ξεκινήσει με τις Περιφέρειες μια προσπάθεια επιτάχυνσης των έργων και ολοκλήρωσης των πληρωμών. Σε καμία περίπτωση δε θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις ούτε θα δοθούν πόροι του ΕΣΠΑ για άλλους σκοπούς».

του Αντώνη Πετρόγιαννη