Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του σκουπιδοεργοστασίου στους Γαργαλιάνους


Καπνός και μπόχα «έπνιξαν» το Μεγάλο Σάββατο την περιοχή από το φλεγόμενο παράνομο σκουπιδότοπο…
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Αποπνικτική ήταν το Μεγάλο Σάββατο η ατμόσφαιρα στην περιοχή των Γαργαλιάνων, από τον καπνό και την μπόχα του παράνομου σκουπιδότοπου, με τόνους σκουπίδια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.
Την ίδια στιγμή, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, εντείνονται οι αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας σκουπιδοεργοστασίου που προωθεί η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στο παλιό λατομείο Αλέρτα.
Μια πρώτη μορφή αντίδρασης των ενεργών πολιτών οι οποίοι, έπειτα από σύσκεψη και ενημερωτική συζήτηση το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, συγκρότησαν επταμελή Επιτροπή Αγώνα και ομόφωνα εξέδωσαν ψήφισμα κατά του σκουπιδοεργοστασίου, ήταν η τοποθέτηση πανό στην είσοδο της πόλης των Γαργαλιάνων, με το σύνθημα – μήνυμα «Όχι στην αυθαίρετη χωροθέτηση του σκουπιδοεργοστασίου».
Άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, ωστόσο, τη νύχτα της Δευτέρας του Πάσχα – ξημερώματα Τρίτης, προφανώς με ιδιοτελή κίνητρα και σκοπιμότητες των εντολέων τους, προέβησαν σε μια πρωτοφανή και φασιστική ενέργεια, καταστρέφοντας το πανό.
Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύσκεψη η επταμελής Επιτροπή Αγώνα για να συζητήσει τις περαιτέρω δράσεις και παρεμβάσεις της για την κλιμάκωση και κορύφωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων κατά του σκουπιδοεργοστασίου, για την ευρύτερη ενημέρωση των κατοίκων, την ενεργοποίησή τους και την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
Σημειώνεται πως στο ψήφισμα που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Η εγκληματική προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να σταματήσει. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει: α) Να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, β) Να ενσκήψει στο πρόβλημα εκπονώντας, σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ειδικούς επιστήμονες, άμεσα εφαρμόσιμα προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, με μικρό οικονομικό κόστος και άμεσο όφελος τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια οικονομικά συμφερόμενη λύση, δηλαδή μικρότερο μέγεθος του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και, επομένως, μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, γ) Να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές περιοχές του Δήμου μας, έτσι ώστε να επιλεγεί εκείνη η οποία θα συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, ώστε η κατασκευή του εργοστασίου και η λειτουργία αυτού να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομική και να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον.
Η αυθαίρετη επιλογή της περιοχής του άνω παλαιού λατομείου, δίχως την παραμικρή αιτιολόγηση, αφήνει έκθετους στα μάτια μας το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, και τους προειδοποιούμε ότι, αν δεν ανακαλέσουν άμεσα την άνω απόφασή τους, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να τους αντιμετωπίζουμε ως άτομα επικίνδυνα για την πόλη μας αλλά και το Δήμο μας».