Επιτροπή Αγώνα και ψήφισμα κατά του σκουπιδοεργοστασίου στους Γαργαλιάνους …


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στους Γαργαλιάνους κατά της δημιουργίας και λειτουργίας σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή τους, όπως αποφάσισε να χωροθετήσει, μετά την πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, η συμπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 3 Απριλίου.
Ήδη, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και εκδόθηκε ψήφισμα κατά του σκουπιδοεργοστασίου, με ευθείες βολές κατά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Το «όχι στο σκουπιδοεργοστάσιο», που διατρανώνουν οι Γαργαλιανιώτες, δεν είναι μια έκφραση απλά για την αντίδραση, αλλά αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους, χρησιμοποιώντας κάθε ένδικο και νόμιμο μέσο και εξαντλώντας κάθε δυνατότητα και όλες τις δυνάμεις τους, για να αποτρέψουν οριστικά και αμετάκλητα την κατασκευή Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στο παλιό λατομείο Αλέρτα.
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, στην «Μπρίσκειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, διεξήχθη ευρεία σύσκεψη – συγκέντρωση με πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, στην οποία μετείχαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων.
Στο ανοιχτό κάλεσμα για τη σύσκεψη – συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος και ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων!
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις, ενώ εξηγήθηκε και τεκμηριώθηκε με επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα ότι ενδεχόμενη κατασκευή και λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή, αυτομάτως θα σημάνει την καταστροφή της, ενώ αναπτύσσεται τουριστικά και διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις με αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, την καταστροφή του περιβάλλοντος με μόλυνση και ρύπανση και, βεβαίως, όπως τονίστηκε, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Αποδομήθηκαν, δε, ένα ένα τα επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα που ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας στην ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στους Γαργαλιάνους.
Στην εισήγησή της, η νομικός Βάσω Μαρίνη, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η χωροθέτηση, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας και με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης, έγινε σε έκταση η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή, αφού ο συγκεκριμένος χώρος του παλιού λατομείου Αλέρτα βρίσκεται εντός του καταφυγίου άγριας ζωής και δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία χρήση, εάν πρώτα δεν εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου και, βεβαίως, εάν δεν εγκριθεί από τις αδειοδοτούσες Αρχές και Υπηρεσίες.
Συμπλήρωσε, δε, ότι το σκουπιδοεργοστάσιο στη συγκεκριμένη θέση θα υποβαθμίσει και ουσιαστικά θα τερματίσει τις προοπτικές αξιοποίησης του Τουριστικού της πόλης και ανάπτυξης του αλσυλλίου του Προφήτη Ηλία.
Από την πλευρά του, ο περιβαλλοντολόγος Γιώργος Σιγαλός, από τους Γαργαλιάνους, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που απαιτούνται και ακολουθούνται σε θέματα χωροταξίας για τέτοια έργα και δραστηριότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων – απορριμμάτων, τονίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει μία περιβαλλοντολογική μελέτη για έξι ή και επτά προτεινόμενους χώρους (θέσεις) και στη συνέχεια αυτοί να αξιολογηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και στοιχεία.
Ο ίδιος ανάφερε πως ο συγκεκριμένος χώρος, στο παλιό λατομείο Αλέρτα και ευρύτερα, είναι χαρακτηρισμένος ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, και συμπλήρωσε πως πρώτα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου και μετά να δοθεί σε χρήση, υπό προϋποθέσεις. Επίσης, τόνισε πως με τη χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ για Μηχανική Διαλογή, δεν μπορεί να γίνει Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Όπως ανέφερε, στην Κρήτη η Μονάδα που λειτουργεί κόστισε 25.000.000 ευρώ το 2003 και πριν από 3 χρόνια για τη συντήρησή της δαπανήθηκαν 10.000.000 ευρώ!
Ύστερα από διεξοδική συζήτηση συγκροτήθηκε επταμελής Επιτροπή Αγώνα, η οποία αποτελείται από τους Παναγιώτα Λάππα, Νίκο Αναστασόπουλο, Αθηνά Βακαλοπούλου, Αντώνη Καμπύλη, Δημήτρη Ανδρώνη, Ηλία Γκιώνη και Βάσω Μαρίνη.
Επίσης, συντάχθηκε και εκδόθηκε Ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής: «Εμείς, οι ενεργοί πολίτες Γαργαλιάνων, δηλώνουμε αποφασισμένοι να ματαιώσουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση παλαιού Λατομείου Αλέρτα – Βούλη στην περιοχή ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΡΙ για τους εξής λόγους:
Η χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας έγινε σε έκταση που είναι προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, γεγονός το οποίο αγνοεί παντελώς η Δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, ο προτεινόμενος χώρος του λατομείου Αλέρτα βρίσκεται εντός του καταφύγιου άγριας ζωής, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με την με αρ 33641/1975 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 696 Β/ 25-5-1976).
Σύμφωνα με το Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ Α’ 60) “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις”, τα καταφύγια άγριας ζωής θεωρούνται προστατευόμενοι χώροι στους οποίους απαγορεύονται οχλούσες εγκαταστάσεις.
Η έκταση του παλαιού λατομείου είναι δημόσια δασική έκταση, η οποία μετά την παύση λειτουργίας του λατομείου δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία χρήση, αν πρώτα, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, δεν εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη για να αποκατασταθεί ο χώρος. Οπότε αφενός μεν πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης και εφαρμογή αυτής, αφετέρου δε μετά την αποκατάσταση του χώρου η περιοχή κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένη θα είναι.
Η Δημοτική αρχή δεν έχει λάβει καμία πρόνοια για τη διαχείριση του υπολείμματος, το οποίο θα ανέρχεται περίπου στο 80% των εισερχομένων απορριμμάτων, όπως δείχνει η εμπειρία ανάλογων έργων. Έτσι το υπόλειμμα θα παραμένει στο χώρο του εργοστασίου, δημιουργώντας νέα χωματερή με τριπλάσιο όγκο από αυτή που υποδεχόταν τα σκουπίδια της πόλης μας.
Η άνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβιάζει τις μέχρι τώρα αποφάσεις του ιδίου οργάνου, με τις οποίες είχε υιοθετηθεί η αντίληψη της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Αντίθετα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις, επιλέγει τη λύση κατασκευής εργοστασίου για τη διαχείριση ολόκληρης της ποσότητας των παραγομένων απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη θέση επιπλέον είναι παντελώς ακατάλληλη καθόσον:
a) Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.500 μ. στη βόρεια πλευρά της πόλης από την οποία φυσούν τις περισσότερες εποχές του χρόνου άνεμοι που θα μεταφέρουν τη δυσοσμία μέσα στα σπίτια μας, όπως γίνεται και με το πυρηνελαιουργείο και με τη χωματερή που λειτουργεί, παρότι αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Επιπλέον, η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης λόγω εγγύτητας θα υποβαθμίσει τις προοπτικές αξιοποίησης του τουριστικού ξενώνα της πόλης και ανάπτυξης του λόφου του Προφήτη Ηλία.
β) Η άνω θέση χωροθέτησης βρίσκεται στο νότιο γεωγραφικό άκρο του Δήμου Τριφυλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, από τα υπόλοιπα μέρη του Δήμου προς αυτό και απομάκρυνσης του υπολείμματος από αυτό.
γ) Το πέτρωμα της περιοχής είναι ασβεστόλιθος, δηλαδή εξαιρετικά διαπερατό, με άμεσο κίνδυνο την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την επιμόλυνση του ελαιόκαμπου και των κηπευτικών της πόλης των Γαργαλιάνων.
δ) Η έκταση που προτείνεται έχει μέγεθος 12-15 στρέμματα και κρίνεται ανεπαρκής για την κατασκευή του έργου, συγκρίνοντας με ανάλογες εκτάσεις στις οποίες λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις (π.χ. περιβαλλοντικοί όροι Δήμου Πύλου-Νέστορος για ανάλογη εγκατάσταση όπου χωροθετείται έκταση 45 στρεμμάτων), ενώ πρόσθετος χώρος απαιτείται με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την άμεση απομάκρυνση του υπολείμματος.
ε) Το λατομείο δεν έχει πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο, αλλά από τον αγροτικό δρόμο μέχρι την είσοδο σε αυτό, παρεμβάλλονται ιδιωτικές εκτάσεις (ελαιοπερίβολα Αλέρτα –Βούλη) σε μήκος 150 μέτρων. Με δεδομένη την άρνηση των ιδιοκτητών να συναινέσουν στην παραχώρηση διόδου, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση για να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Η εγκληματική προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να σταματήσει.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει:
α) Να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
β) Να ενσκήψει στο πρόβλημα εκπονώντας, σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ειδικούς επιστήμονες, άμεσα εφαρμόσιμα προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, με μικρό οικονομικό κόστος και άμεσο όφελος τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια οικονομικά συμφερόμενη λύση, δηλαδή μικρότερο μέγεθος του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και, επομένως, μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας.
γ) Να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές περιοχές του Δήμου μας, έτσι ώστε να επιλεγεί εκείνη η οποία θα συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, ώστε η κατασκευή του εργοστασίου και η λειτουργία αυτού να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομική και να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον.
Η αυθαίρετη επιλογή της περιοχής του άνω παλαιού λατομείου, δίχως την παραμικρή αιτιολόγηση, αφήνει έκθετους στα μάτια μας το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, και τους προειδοποιούμε ότι, αν δεν ανακαλέσουν άμεσα την άνω απόφασή τους, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να τους αντιμετωπίζουμε ως άτομα επικίνδυνα για την πόλη μας, αλλά και το Δήμο μας.
Ενεργοί Πολίτες Γαργαλιάνων».

του Ηλία Γιαννόπουλου