Θανάσιμη η κουλτούρα των εκρηκτικών, 2 νεκροί και 4 τραυματίες


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ 9.500 ΚΡΟΤΙΔΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ…
Ο τραγικότερος απολογισμός των τελευταίων ετών καταγράφηκε μέσα σε τρεις μόνο ημέρες στη Μεσσηνία, στην πιο εορταστική περίοδο του χρόνου, αυτή του Πάσχα. Ολόκληρες περιοχές και δεκάδες οικογένειες δε βίωσαν την Ανάσταση και βυθίσθηκαν στο θρήνο και τον πόνο, για την απερισκεψία μιας στιγμής. Για τη δήθεν «ευχαρίστηση», όπως νομίζουν ορισμένοι, να ακούσουν τον κρότο της αυτοσχέδιας κατασκευής τους, μη υπολογίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι και οι γύρω τους.
Δύο νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στην Άνω Άμφεια, ενώ άλλοι δύο νέοι το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση τραυματίστηκαν και ο ένας δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο μαύρος κύκλος του αίματος έκλεισε ανήμερα το Πάσχα, με δύο άντρες να ακρωτηριάζονται στη Μεσσήνη. Κάθε μέρα κι ένας θρήνος στη Μεσσηνία.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας προχώρησε σε 6 συλλήψεις όλες αυτές τις ημέρες και κατάσχεσε περίπου 9.500 κροτίδες, αλλά, όπως λέει και ο αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Διαμαντής Μητρόπουλος, «η απερισκεψία του ανθρώπινου μυαλού δεν ελέγχεται».

Ήταν τυχεροί οι υπόλοιποι…
Το «κακό» ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή και η αυτοψία του κλιμακίου της ΔΕΗ έδειξε πως από θαύμα δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Στην Άνω Αμφεια ή Άνω Γαρδίκι, στη Θουρία, νεαροί είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι στο προαύλιο του σχολείου, που βρίσκεται σε ύψωμα. Εκεί και δύο φίλοι, ένας 23χρονος κι ένας 26χρονος. Ο 23χρονος αποφάσισε να δέσει σε ένα λεπτό καλώδιο ένα αυτοσχέδιο βαρελότο, με πρόθεση – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από την Αστυνομία- να το πετάξει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, που υψομετρικά ήταν πιο χαμηλά και βρίσκονταν στην πλαγιά, κάτω από το προαύλιο. Στόχος ήταν, προφανώς, η πυροδότηση του βαρελότου από το ρεύμα.
Οι κολώνες της ΔΕΗ ήταν υψηλής τάσης, με 20.000 V, και ο άτυχος νέος δεν υπολόγισε ότι ένα απλό καλώδιο για 220 V δε θα τον προφυλάξει.
Το κακό δεν άργησε να γίνει. Όταν το λεπτό καλώδιο άγγιξε το υψηλό δίκτυο, τα 20.000 V το έκαψαν και ακαριαία έπληξαν τον 23χρονο που κρατούσε την άκρη του.
Τεχνικοί της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η διαφυγή τόσο υψηλής τάσης είναι θανατηφόρα για οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό σε απόσταση σχεδόν 2,5 μέτρων, δημιουργώντας ένα θανατηφόρο κύκλο.
Ακριβώς δίπλα στον 23χρονο βρέθηκε ο 26χρονος φίλος του, τον οποίο επίσης ακαριαία έπληξε το ρεύμα, ενώ μπροστά σε όλη αυτή την τραγωδία τυχεροί ήταν οι υπόλοιποι (περίπου 6-7 νεαροί) που βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση. Για καλή τους τύχη, το λεπτό καλώδιο, όταν το διαπερνούσαν τα 20.000 V, ακούμπησε στα κάγκελα της περίφραξης του σχολείου και κόπηκε, σταματώντας το θανατηφόρο «έργο» του.
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διαπιστώθηκε μόνο ο θάνατός τους.
Ολόκληρη η περιοχή της Θουρίας βυθίσθηκε στο πένθος. Σχεδόν κανείς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δε «σήκωσε» Ανάσταση, ενώ την Κυριακή του Πάσχα κανείς δε γιόρτασε ούτε έψησε.

Δίνει μάχη για τη ζωή του
Το κακό, όμως, δε σταμάτησε. Πέντε λεπτά μετά την Ανάσταση, στην περιοχή του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, δύο 25χρονοι τραυματίστηκαν από έκρηξη και πάλι αυτοσχέδιου βαρελότου, μέσα στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης».
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Αναστάσιμη Ακολουθία στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, μια πολύ δυνατή έκρηξη ταρακούνησε την περιοχή. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά πιστοί ενημέρωσαν τον ιερέα, ο οποίος καλούσε από το μικρόφωνο αν υπάρχει γιατρός ανάμεσά τους να σπεύσει.
Οι δύο 25χρονοι είχαν μπει στο σκοτεινό γήπεδο και ο ένας προσπαθούσε να ενεργοποιήσει αυτοσχέδια κροτίδα. Αυτή εξερράγη  στα χέρια του, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, καθώς και του  φίλου του, που βρισκόταν στο σημείο.
Ο πρώτος 25χρονος με σμπαραλιασμένα τα χέρια, το θώρακα και το πρόσωπο διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και από εκεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Οι γιατροί, παρά τις προσπάθειες, αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν και τα δυο του χέρια, από τον αγκώνα και κάτω, ενώ έχει χάσει και την όρασή του. Η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη για τη ζωή του, ενώ νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου.
Ο δεύτερος 25χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο αριστερό χέρι και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απ’ όπου και πήρε εξιτήριο.
Τα υπολείμματα της αυτοσχέδιας κροτίδας περισυνελέγησαν και απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας για εργαστηριακή εξέταση.

Έχασαν τα χέρια τους
Ο φόρος αίματος για κάτι που δε θα έπρεπε καν να ονομάζεται έθιμο, αυτό των αυτοσχέδιων κροτίδων, δεν είχε τελειώσει για τη Μεσσηνία. Στις 7.20 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, ισχυρή έκρηξη δίπλα από την εκκλησία που γίνεται το πανηγύρι της Μεσσήνης γκρεμίζει ακόμα και το τοιχίο που υπάρχει εκεί.
Θύματα οι αρχηγοί δύο «μπουλουκιών» από το σαϊτοπόλεμο που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει στη Μεσσήνη. 61χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ επιχειρεί να πυροδοτήσει ένα αυτοσχέδιο βαρελότο και αυτό σκάει πριν προλάβει να το αφήσει. Τραυματίζεται έτσι σοβαρά στο δεξί χέρι. Σοβαρά τραυματίζεται στο αριστερό χέρι και ένας 62χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που βρίσκεται δίπλα του.
Αμφότεροι αρχικά διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ακολούθως στο ΚΑΤ στην Αθήνα, όπου δυστυχώς οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμούς. Ο 61χρονος έχασε το δεξί του χέρι από τον καρπό και ο 62χρονος το αριστερό του χέρι από τον αγκώνα.

«Η απερισκεψία δεν προβλέπεται»
Παρά τους ελέγχους της Αστυνομίας, καθώς αυτές τις ημέρες κατασχέθηκαν στη Μεσσηνία 9.500 κροτίδες, τα αυτοσχέδια βαρελότα «έδιναν και έπαιρναν». Όπως τόνισε και ο αστυνομικός διευθυντής Διαμαντής Μητρόπουλος, ερωτώμενος από το «Θ», «πώς να εντοπίσεις ακόμα και τον τελευταίο, που φτιάχνει αυτοσχέδια εκρηκτικά, οπουδήποτε και οποτεδήποτε;», προσθέτοντας: «Πώς να προφυλάξεις ένα νέο που πετάει μια αυτοσχέδια κροτίδα στα καλώδια υψηλής τάσης; Πώς να προβλέψεις την ενέργεια του καθενός; Τι να πρωτοελέγξεις; Τα καταστήματα, τις αποθήκες, τους αχυρώνες, τα σπίτια; Ούτε πρόκειται για κάτι που χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, για να εστιάσεις τους ελέγχους εκεί. Δυστυχώς, είναι μια διάχυτη κατάσταση, μια κοινωνική συμπεριφορά χωρίς εξήγηση. Φέτος κάναμε πολλούς ελέγχους σε αυτοκίνητα. καταστήματα, ακόμα και σε σπίτια. Πόσους αστυνομικούς, όμως, μπορείς να έχεις σε κάθε εκκλησία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, για να αποτρέψεις τα πάντα; Το ζήτημα είναι πώς το αντιμετωπίζει συνολικά και ο κόσμος και πώς το ανέχεται. Ποτέ δεν έχει γίνει μια καταγγελία για κάποιον που κατασκευάζει ή για κάποιον που κατέχει ή πυροδοτεί».

Της Βίκυς Βετουλάκη