Καθυστερεί η δακοκτονία λόγω των νέων δεδομένων και με οριακές πιστώσεις

Καθυστερεί η δακοκτονία λόγω των νέων δεδομένων και με οριακές πιστώσεις

Εν αναμονή δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών δακοκτονίας βρίσκονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διαδικασία να έχει ήδη καθυστερήσει.
Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν πια την ηλεκτρονική διαδικασία για τους διαγωνισμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό για το έργο της δακοκτονίας. Έτσι έχει ζητηθεί εξαίρεση, την οποία θα προβλέπει η εν λόγω υπουργική απόφαση. Ωστόσο, για να κερδηθεί χρόνος ήδη δημοσιεύθηκαν από την Περιφέρεια οι σχετικοί διαγωνισμοί.
 
Διαγωνισμοί
Ο πρώτος ανοικτός διαγωνισμός αφορά στο έργο «Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας, με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες, στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του ∆άκου της Ελιάς έτους 2015 στην περιοχή ευθύνης της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας» με σφραγισμένες προσφορές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 175.487,60 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκειά του ορίζεται έως την 1η/11/2015. Ο διαγωνισμός θα γίνει το Μάιο.
Ο δεύτερος ανοικτός διαγωνισμός αφορά στην ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων. Αυτός θα γίνει με σφραγισμένες προσφορές στις 28 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του ∆ιοικητηρίου.
 
Οριακές πιστώσεις
Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί οφείλεται στην αλλαγή της νομοθεσίας για το καθεστώς που διέπει τους διαγωνισμούς. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, όπου το έργο αναλαμβάνουν και αγρότες της περιοχής, είναι δύσκολη η συμμετοχή στο διαγωνισμό μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ίντερνετ. Γι’ αυτό και έχει αποφασισθεί η εξαίρεση των εν λόγω διαγωνισμών.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία, είναι περίπου τα ίδια με πέρυσι, όμως αν απαιτηθεί αυξημένος αριθμός ψεκασμών, τότε τα πράγματα είναι οριακά με τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Αν, δηλαδή, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι ευνοϊκές για το δάκο της ελιάς, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την καταπολέμησή του.

Της Βίκυς Βετουλάκη