Καταστηματάρχες της Καλαμάτας μιλούν για τις συνέπειες της απόφασης για τις παραλίες

Καταστηματάρχες της Καλαμάτας μιλούν για τις συνέπειες της απόφασης για τις παραλίες

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν τις συνέπειες από την εφαρμογή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.
Κοινός τόπος ότι υπό τις συνθήκες που επιτάσσει η εν λόγω απόφαση δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται, θα είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για έναν ευρύτερο κύκλο επαγγελμάτων, χωρίς να μπορούν να συνυπολογιστούν οι συνέπειες από την αύξηση των θέσεων ανεργίας, καθώς θα χρειαστεί να προβούν σε απολύσεις.
«Τι θα αλλάξει αν φύγουν τα τραπεζοκαθίσματα και μπουν οι ξαπλώστρες στην παραλία; Θα αλλάξει ο χώρος; Θα έχουμε λιγότερο χώρο ή περισσότερο;», αναρωτήθηκε ο Γ. Ξιάρχος. Όπως είπε, η εφαρμογή των όσων προβλέπει η απόφαση, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, θα υπάρξει μείωση του τζίρου και μείωση στην απόδοση του ΦΠΑ προς το κράτος, αλλά και του ποσοστού που λαμβάνει ο Δήμος. Θα υπάρξει μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, μείωση των εσόδων προμηθευτών και μιας σειράς άλλων επαγγελμάτων.
«Στην ουσία είναι ένα ντόμινο αυτό που θα συμβεί», κατέληξε.
Στη Μικρή Μαντίνεια, όπου δραστηριοποιείται ο Σπ. Γαλάνης, το 50% της παραλίας είναι ακάλυπτο. «Από μόνοι μας συμβάλλουμε στην καθαριότητα, στον ευπρεπισμό της και τη σωστή της λειτουργία. Δίνουμε πνοή στην περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε πως συμφωνεί με όσα είπε ο συνάδελφός του Γ. Ξιάρχος.
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρελάς μίλησε για καθαρά εισπρακτικό μέτρο, «αφού θα αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε όπως τώρα, παράνομα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα ΚΥΑ και το κράτος θα εισπράξει χρήματα με τη μορφή προστίμων».
Δήλωσε πως θίγεται πλήρως αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται, αφού ο κόσμος θέλει να κάθεται στα τραπέζια της παραλίας και στην ουσία θα αποκλειστεί από την πρόσβαση σε αυτή. «Αν γίνουν τελικά τα όσα μάθαμε πως προβλέπονται, θα βρεθούν στο δρόμο 10 οικογένειες», κατέληξε.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Μαρίας Μπαλοπούλου. «Καταδικάζονται ο τουρισμός,  οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα προξενήσει τεράστια ζημιά και στο κατάστημα και, κατ’ επέκταση, στο κράτος, αφού θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, και στο προσωπικό, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις 5-6 ατόμων».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου