Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται ο 26χρονος «μπουρλοτιέρης»

Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται ο 26χρονος «μπουρλοτιέρης»

Πιθανότατα από εύφλεκτο υγρό η έκρηξη στην Παλαιολόγου
 
 
Με σοβαρά εγκαύματα, αλλά χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς ο 26χρονος Καλαματιανός που τραυματίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι του το βράδυ του Σαββάτου.
Καθώς ο 26χρονος έχει παρελθόν με εκρηκτικές ύλες, οι πυροτεχνουργοί έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το σπίτι του, αλλά δεν εντόπισαν κάτι. Μία πρώτη εκδοχή που εξετάζεται είναι ότι στο σημείο όπου εκτελούσε εργασίες με τροχό ίσως είχε δοχείο με εύφλεκτο υγρό, το οποίο προκάλεσε την έκρηξη.
Να σημειωθεί ότι στον 26χρονο είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι το Φεβρουάριο, όταν συνελήφθη να κατασκευάζει ισχυρές κροτίδες και να τις ενεργοποιεί με κινητό τηλέφωνο στον κλειστό σκουπιδότοπο των Γιαννιτσανίκων.
 
Ίσως εύφλεκτο υγρό
Ένα τέταρτο πριν από τις 10.00 το βράδυ του Σαββάτου ισχυρή έκρηξη, που προερχόταν από διαμέρισμα σε πάροδο της οδού Παλαιολόγου, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Λακωνικής, ακούστηκε σε  μεγάλο μέρος της πόλης.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Πυροσβεστικής και ένα ασθενοφόρο.
Στο διαμέρισμα εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν ο 26χρονος, μία φίλη του, ένας φίλος του και ένα ζευγάρι αλλοδαπών με τα παιδιά τους. Μάλιστα, η αλλοδαπή κοπέλα είναι έγκυος και από το σοκ της έκρηξης για προληπτικούς λόγους διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αλλά και τις μαρτυρίες των υπολοίπων, ο 26χρονος σε χώρο που χρησιμοποιεί ως αποθήκη – εργαστήριο χρησιμοποιούσε τροχό για την τοποθέτηση ηχείων σε αυτοκίνητο. Ξαφνικά έγινε η έκρηξη χωρίς οι υπόλοιποι να καταλάβουν το λόγο.
Από την έκρηξη ο 26χρονος υπέστη εγκαύματα σε όλο του το σώμα, διακομίσθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και το ίδιο βράδυ έφυγε για νοσοκομείο της Αθήνας.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που καταστράφηκαν όλα τα παράθυρα του διαμερίσματος, ενώ τα τζάμια εκτοξεύθηκαν στα γειτονικά σπίτια.
 
Με περιοριστικούς όρους
Το σημείο και το διαμέρισμα αποκλείσθηκαν από την Αστυνομία και το πρωί της Κυριακής όλοι οι χώροι ερευνήθηκαν από πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας Τρίπολης και αστυνομικούς του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.
Οι πυροτεχνουργοί δεν εντόπισαν εκρηκτική ύλη και η εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα στο χώρο που έκανε τις εργασίες με τροχό να υπήρχε δοχείο με εύφλεκτο υγρό.
Οι αστυνομικοί, ερευνώντας και το υπόλοιπο διαμέρισμα, βρήκαν σε μεταλλική ντουλάπα 34 κροτίδες.
Ο 26χρονος δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις αρχές. Τελευταία φορά ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα ολόκληρο εργαστήριο παρασκευής κροτίδων και μηχανισμών αυτών, ενώ όλα έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα, για να εξετασθούν.
Τότε είχαν συλληφθεί ο 26χρονος, η 27χρονη φίλη του, ένας 19χρονος και μια 15χρονη, όταν μεσάνυχτα είχαν σημειωθεί τρεις ισχυρές εκρήξεις στο παλιό σκουπιδότοπο στα Γιαννιτσάνικα. 
Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή, στα οποία επέβαιναν τα 4 άτομα Στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο 26χρονος βρήκαν ένα μεταλλικό κύλινδρο 25 εκατοστών για κατασκευή και ρίψη πυροτεχνημάτων και κροτίδων μεγάλης ισχύος.
Στο σπίτι του 26χρονου, μεταξύ άλλων, είχαν βρει αυτοσχέδιο μηχανισμό συνδεδεμένο με τροποποιημένο κινητό τηλέφωνο, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει από μακριά έκρηξη. Συγκεκριμένα, το κινητό τηλέφωνο είχε υποστεί ειδική τροποποίηση στην κάρτα sim που περιείχε και ήταν συνδεδεμένο με καλώδια. Επίσης, διάφορα υλικά (θειάφι, νιτρικό κάλλιο, κάρβουνο, τρίμμα ουσίας ανάφλεξης σπίρτου και μαγνήσιο) παρασκευής εκρηκτικών υλών, συνολικού βάρους 3.351,2 γραμμαρίων και διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων, και συγκεκριμένα, ξύλινο γουδί, πλαστικό χωνί, πλαστική σέσουλα, κόσκινο.
Τότε στον 26χρονο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της: προμήθειας εκρηκτικών υλών, κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών για την πρόκληση κοινού κινδύνου, κατοχής και χρησιμοποίησης αυτοσχέδιων κροτίδων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατοχής όπλου κρότου – αέρος, κατοχής πυρομαχικών κ.ά.
Μάλιστα, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

της Βίκυς Βετουλάκη