Μπάχαλο στο Δήμο Μεσσήνης για το συμπαραστάτη του Δημότη

Μπάχαλο στο Δήμο Μεσσήνης για το συμπαραστάτη του Δημότη

«Διαρροές» από πλειοψηφία
και μείζονα μειοψηφία στη Μεσσήνη
 
Με αφορμή τη μη εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Προβλήματα εσωτερικής πειθαρχίας εμφάνισαν το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Αιτήσεις κατέθεσαν κατ’ αλφαβητική σειρά ο δικηγόρος Θεοδ. Αβιζιώτης, ο οικονομολόγος Δημ. Αθανασακόπουλος, ο δικηγόρος Ι. Αθανασόπουλος και ο ελεύθερος επαγγελματίας Β. Σαραντόπουλος, αλλά ουδείς κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνταν, δηλαδή 22 ψήφους, ενώ την υποψηφιότητα υποστήριξαν με την παρουσία τους οι τρεις από τους τέσσερις (απουσίαζε ο κ. Αθανασόπουλος).
Δεδομένου του συσχετισμού δυνάμεων που υπάρχει, η πλειοψηφία διαθέτει 20 συμβούλους και ισάριθμες ψήφους, η μείζων μειοψηφία 9, η πρώτη ελάσσων μειοψηφία 3 και η δεύτερη ελάσσων μειοψηφία 1. Για την εκλογή του Συμπαραστάτη θα έπρεπε να εξασφαλιστούν οι 20 της πλειοψηφίας και 2 επιπλέον ψήφοι σε «συμμαχία» με κάποια από τις άλλες παρατάξεις, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Κατά πληροφορίες μας, που δε στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιώσουμε, είχε γίνει μια αρχική προσέγγιση, που στο τέλος δεν καρποφόρησε. 
Από τη διαδικασία απουσίαζε ο εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Κ. Αποστολόπουλος, οπότε οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ήταν 32.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην πρώτη ψηφοφορία οι υποψήφιοι έλαβαν τις εξής ψήφους: Θεοδ. Αβιζιώτης 18 ψήφους, Δημ. Αθανασακόπουλος 4, Ι. Αθανασόπουλος 1 και Β. Σαραντόπουλος 8 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκε και 1 λευκό ψηφοδέλτιο.
Με την επανάληψη της διαδικασίας, οι υποψήφιοι έλαβαν: Θεοδ. Αβιζιώτης 18 ψήφους, Δημ. Αθανασακόπουλος 3, Ι. Αθανασόπουλος μηδέν (0) και Β. Σαραντόπουλος 8 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια.
Μια πρώτη ανάγνωση καταγράφει ότι δύο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας δεν ψήφισαν τον κ. Αβιζιώτη, καθώς και ότι ένας από τη μείζονα μειοψηφία δεν ψήφισε και στις δύο ψηφοφορίες τον Β. Σαραντόπουλο. Δείχνει, επίσης, ότι η πρώτη ελάσσονα μειοψηφία κράτησε σταθερή γραμμή υπέρ του Δ. Αθανασακόπουλου, καθώς και το ότι υπήρξαν σύμβουλοι που διαφώνησαν με τις προτάσεις και ψήφισαν λευκό.
Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας διέψευσαν τις προσδοκίες που είχε εκφράσει ο δήμαρχος Γ. Τσώνης, λέγοντας πως «εμείς σήμερα θα καταλήξουμε, θα υπερασπιστεί τα προβλήματα (ο συμπαραστάτης)» και, κατά τα φαινόμενα, δικαίωσαν τον κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για το αποτέλεσμα.
Εμφανώς χολωμένος ο κ. Αβιζιώτης, με το πέρας της ψηφοφορίας ευχαρίστησε αποχωρώντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας οι οποίοι τον ψήφισαν.
Η διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Μεσσήνης θα επαναληφθεί σε άλλη συνεδρίαση.