Μπαράζ διαρρήξεων στη Φαρακλάδα Τριφυλίας, «θύμα» και το σπίτι του Περικλή Μαντά…

Μπαράζ διαρρήξεων στη Φαρακλάδα Τριφυλίας,  «θύμα» και το σπίτι του Περικλή Μαντά…

Ανασφάλεια και φόβος στην περιοχή από την έξαρση της εγκληματικότητας
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Μπαράζ παραβιάσεων και διαρρήξεων σπιτιών σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Φαρακλάδα Τριφυλίας. Άγνωστοι «σήκωσαν» τέσσερα σπίτια, μεταξύ των οποίων αυτό του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Περικλή Μαντά, καθώς και της μητέρας του.
Τα τέσσερα νέα κρούσματα εγκληματικότητας, το ίδιο βράδυ, στην ίδια γειτονιά της Φαρακλάδας, που έρχονται σε συνέχεια εκείνων των προηγούμενων ημερών, όπως το βράδυ της Ανάστασης στα Φιλιατρά, καθώς και άλλων ημερών σε Τοπικές Κοινότητες της Τριφυλίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εγκληματικότητα στην Τριφυλία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει έξαρση, κάτι που αυξάνει το φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου.
Εκτός, όμως, από το φόβο και την ανασφάλεια, οι κάτοικοι της περιοχής είναι έντονα απογοητευμένοι και θυμωμένοι από τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους φοβερούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η σωματική τους ακεραιότητα, η ζωή και η περιουσία τους, καθώς και όλα όσα συμβαίνουν με τους μετανάστες, και με άγριες διαθέσεις θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, επειδή, όπως θεωρούν, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με όσα γίνονται από την Πολιτεία και την κυβέρνηση, που ανοίγει τα κέντρα κράτησης, φοβούνται – λένε – πως θα γεμίσει η περιοχή μετανάστες που θα αλωνίζουν.
Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, αντί να αυξάνονται, διαρκώς μειώνονται και οι λιγοστοί αστυνομικοί υπάλληλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτροπή τέτοιων θλιβερών συμβάντων και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί, εκ των πραγμάτων, εφικτό.
Στη Φαρακλάδα, από προχθές το απόγευμα που έγιναν αντιληπτές οι παραβιάσεις και διαρρήξεις των τεσσάρων σπιτιών, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και αγωνιούν, αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δε θα είναι τα επόμενα θύματα άγνωστων δραστών. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι τα σπίτια της γειτονιάς που «χτύπησαν» οι κακοποιοί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, είχαν κόσμο, με τους ιδιοκτήτες την Τρίτη να αναχωρούν από το χωριό. Το ίδιο βράδυ «χτύπησαν» οι κακοποιοί, κάτι που δε θεωρείται τυχαίο, αλλά προμελετημένο. Δείχνει πως οι κακοποιοί ήξεραν σε ποια σπίτια να «μπουκάρουν».
Από τα σπίτια, τα οποία είχαν κάνει άνω – κάτω, αφαίρεσαν, κυρίως, εργαλεία, μικρά μηχανήματα και εξαρτήματα ηλεκτρικά και άλλα είδη και αντικείμενα, μέχρι και λάδι, από αποθήκη στην αυλή του σπιτιού του κ. Μαντά.
Σε δηλώσεις του στο «Θ», ο κ. Μαντάς επισήμανε: «Δυστυχώς, έπεσα κι εγώ θύμα επιτήδειων δραστών, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, αναλαμβάνουν δράση και αλωνίζουν σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας μας και στο Νομό Μεσσηνίας. Μέσα σ’ ένα βράδυ, στη Φαρακλάδα, “άνοιξαν” τέσσερα σπίτια. Πέρα από το γεγονός, βέβαια, ότι δεν μπορούν να βρουν τίποτα αξίας να πάρουν, η αναστάτωση που προκαλούν σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία, όπως είναι ένα μικρό χωριό της Τριφυλίας, είναι τόσο μεγάλη, που αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας που έχει ο πολίτης, στις μέρες που ζούμε, ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης, γίνεται πολύ πιο έντονο. Αυτά είναι παραδείγματα και συμβάντα τα οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι όσοι, πλέον, έχουν τα ηνία της χώρας στα χέρια τους, για να δουν ότι, πέρα από την οικονομία, πέρα από τα χρήματα, δηλαδή, που λείπουν σε όλους μας αυτή την περίοδο, το αίσθημα της ασφάλειας αποτελεί το μέγιστο αγαθό για τον Έλληνα πολίτη. Κι αυτό, δυστυχώς, με τις τελευταίες εξελίξεις, που συνέπεσαν και μ’ αυτά τα γεγονότα, ο κόσμος το έχει χάσει και το χάνει ακόμη περισσότερο.
Και ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό το αίσθημα, αυτή την αίσθηση της ασφάλειας στον Έλληνα, ο οποίος και το ’χει ανάγκη και το ’χει, βασικά, προϋπόθεση για να μπορέσει να συνεχίσει ομαλά τη ζωή του.
Άρα, λοιπόν, πρέπει όλοι να ενσκήψουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, να σταματήσουμε τις τυμπανοκρουσίες για, δήθεν, μετανάστες ή πρόσφυγες ή όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα – και με τις ανόητες δηλώσεις που κάνουν και σε υψηλό επίπεδο, μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης- και να δούμε πραγματικά, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να βελτιωθεί το σύστημα, πέρα από συντεχνίες, πέρα – αν θέλετε – από μικροκομματικό συμφέρον, για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον Έλληνα και να νιώσουμε όλοι την ασφάλεια ξανά στην κοινωνία μας».