Στάσεις εργασίας από σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Σε επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας που ξεκινούν από σήμερα και σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο των Επειγόντων, προχωρούν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αιτία των κινητοποιήσεων είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων 4 ή και 5 μηνών κατά περίπτωση. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, «για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει χέρι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (αναδρομικά από 17 Μάρτη) στα ταμειακά διαθέσιμα νοσοκομείων, δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Ταυτόχρονα, προχωρά η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους.
Την ίδια στιγμή, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, εξακολουθούν να μας χρωστάνε δεδουλευμένα μηνών (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές). Συγκεκριμένα, στο Γ.Ν. Μεσσηνίας οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες στο ιατρικό προσωπικό 4 μηνών και στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αργίες και νυχτερινά 5 μηνών. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για καταβολή των πιστώσεων για τα οφειλόμενα για το Δεκέμβρη του 2014, καμιά πληρωμή δεν έχει γίνει στο προσωπικό και παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου προωθεί περικοπή 40% των οφειλόμενων για το μήνα Δεκέμβριο, επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα…
Η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων αφορά χρήματα που, εκτός από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, προορίζονται για την αμοιβή εργαζομένων (επικουρικοί, εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, επιπλέον εφημερίες).
Αντί να εξασφαλίσει πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, δεσμεύεται να εφαρμόσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 (που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση), που μειώνει ακόμη περισσότερο την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά και να υπάρχουν μονάδες υγείας που θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας». 
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα για  κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα ως βάση για νέες κατακτήσεις, με κριτήριο τις ανάγκες τους, και σε αυτό το πλαίσιο καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που ήδη έχουν ξεκινήσει οι ειδικευόμενοι ιατροί.
Καλούν, επίσης, όλα τα σωματεία στις μονάδες υγείας της Μεσσηνίας να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις προτείνοντας:
-Επίσχεση Εργασίας όλων των εργαζομένων (μονίμων, ειδικευμένων, ειδικευομένων, επικουρικών)
-Κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς
-Συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 1/5/2015 και ώρα 10:30 στην κεντρική πλατεία (Αριστομένους) Καλαμάτας
-Κλιμάκωση του αγώνα με πανυγειονομική 24ωρη απεργία στις 20 Μαΐου, απαιτώντας:
-Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
-Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.