Στην Τριφυλία ο Αντώνης Σαμαράς: “Έργο ανάπτυξης το Φιλιατρινό φράγμα” (φωτογραφίες)


Ο Αντώνης Σαμαράς χθες στην Τριφυλία

-Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Επίσκεψη με πολλαπλά και βαθύτερα νοήματα πραγματοποίησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στην Τριφυλία!
Πλαισιωμένος από ανθρώπους που τον αγαπούν και τον στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα, στέλνοντας το μήνυμα της σημασίας που δίνει ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωτογενή τομέα και δη στην Τριφυλία, όπου παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα από προοδευτικούς αγρότες που έχουν εξαγώγιμο προσανατολισμό, και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την Αγιασοφιά του Μοριά, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του, ένα έργο που έχει την υπογραφή του, όπως θύμισε ο ίδιος, ως υπουργού Πολιτισμού – τότε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Στο Φιλιατρινό φράγμα τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, και ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσής του από το γενικό τεχνικό διευθυντή της INTRAKAT, Γιώργο Καψάσκη, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δίκτυα άρδευσης που πρέπει τάχιστα να γίνουν, ώστε το έργο να παραδοθεί στο σύνολό του προς χρήση στην περιοχή, που αποτελεί, όπως ενημέρωσε με στοιχεία τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αγροτικό και θερμοκηπιακό κέντρο για ολόκληρη τη χώρα!
Αμέσως μετά την επίσκεψη και ενημέρωση, ο κ. Σαμαράς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το Φιλιατρινό αυτό φράγμα, που βλέπετε πίσω μου, είναι ένα έργο ζωής για όλη την περιοχή. Θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου κυριολεκτικά, την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα στον αγρότη μας να έχει φθηνότερο προϊόν, χαμηλότερο δικό του κόστος, ποιότητα καλύτερη, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Μια απολύτως σύγχρονη σημερινή εξωστρεφή Ελλάδα που χρειαζόμαστε, βλέπουμε σήμερα εδώ να γεννιέται. Είναι πραγματικά κάτι το οποίο μας συγκινεί όλους. Είναι ένα έργο το οποίο το παρακολουθήσαμε από την αρχή, από το 2007, μέρα με τη μέρα. Και σήμερα έχουμε φθάσει το 90-95%, στα τελειώματα. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, σε λίγο, θα έρχεται εδώ να δει αυτή την καινούργια τεχνητή λίμνη με βρόχινο νερό, που πραγματικά θα αλλάξει τα πάντα σε ολόκληρη την περιοχή και πολύ πέραν του ίδιου του Νομού Μεσσηνίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον ιστορικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, που ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα τονώνει το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς!
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ., με συγκίνηση, σημείωσε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση, που βρίσκομαι εδώ με το Σεβασμιώτατο, γιατί 9 Απριλίου του 2009, μαζί είχαμε βάλει μπροστά, όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού, αυτό το καταπληκτικό έργο και σήμερα -είναι ακριβώς 9 Απριλίου του 2015, έξι χρόνια μετά- το έργο τελείωσε. Μιλάμε για το μεγαλύτερο βυζαντινό ναό στην Πελοπόννησο, φτιαγμένο από τον Αλέξιο Κομνηνό τον 11ο αιώνα, ακριβώς τότε για να σηματοδοτήσει στα σύνορα- που ήταν εδώ τα σύνορα- της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη δύναμη του Βυζαντίου. Έφτιαξε αυτό το ναό και γι’ αυτό και η παράδοση λέει “Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη”. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να βλέπω αυτό το ναό, που από μικρό παιδί τον έβλεπα, όπως ήταν τότε, Σεβασμιώτατε, και σήμερα τον βλέπουμε τελειωμένο. Θα κάνουμε σύντομα τα θυρανοίξια και θα είναι τιμή και πάλι για μένα να είμαι εδώ μαζί σας».
Μετά, χαλαρός και ευδιάθετος, δέχθηκε το κέρασμα και τα δώρα που του προσφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χριστιανούπολης, Μπάμπη Αλεξόπουλο και τον τοπικό σύλλογο, και απόλαυσε το εκπληκτικό θέαμα στα νερά της βρύσης, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, ακόμη και από τα παλιά, στην Πολιτική Άνοιξη!
Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ν.Δ. Γιώργος Φωτεινός, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φιλντίσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδρακτάς, Μαρία Πανουσιοπούλου και Βασίλης Παπαθεοδοσίου και Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και στελέχη της Ν.Δ.