Στο εδώλιο του Τριμελούς οι 17 που κατηγορούνται για διακίνηση κοκαΐνης


Ανάμεσα τους δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη και συνταξιούχος αστυνομικός

17 άτομα αναμένεται να καθίσουν σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, όπως της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Πρόκειται για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης κυρίως χασίς και κοκαΐνης, που αποκάλυψε πέρυσι το Φεβρουάριο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, και στην οποία κατηγορούνται ως αρχηγοί της οργάνωσης δίδυμα αδέλφια από την περιοχή της Μεσσήνης και ένας συνταξιούχους αστυνομικός, ο οποίος αρκετές φορές έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Από τους 17 που είναι κατηγορούμενοι και θα εμφανισθούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, οι 6 έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και κρατούνται ακόμα στις φυλακές.
Όλη η ομάδα κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, αλλά και σε Τρίπολη και Πύργο, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στην ανακάλυψή της έπειτα από καταγραφή συνομιλιών.

Δικογραφία 80 ατόμων
Η δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνει περίπου 80 άτομα, αλλά σε δίκη παραπέμπονται τα 17.
Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας για την εξάρθρωση της ομάδας ήταν τόσο μεγάλες που χρειάσθηκε να έρθουν ενισχύσεις από άλλες περιοχές, αλλά και τους γειτονικούς νομούς, ενώ είχε γίνει μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια, καταστήματα και λοιπούς χώρους που ανήκουν στους εμπλεκόμενους.
Στους κατηγορούμενους η Αστυνομία θεωρεί ότι περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (12 άτομα), μεταξύ των οποίων, όπως ήδη αναφέραμε, συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας Αλβανός που κρατείται στις φυλακές και για ληστεία.
Η Αστυνομία έχει αποδώσει ενεργό ρόλο στα δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη, 50 ετών και στον πρώην αστυνομικό, ο οποίος έχει συλληφθεί αρκετές φορές για υποθέσεις ναρκωτικών.
Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά και όπλα.
Ειδικότερα, οι 12 που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι:
Δύο άνεργα αδέλφια από τη Μεσσήνη, ηλικίας 50 ετών, 67χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από τη Μεσσήνη, 62χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 28χρονος τσιγγάνος, 45χρονος υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την Πύλο, 23χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 60χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 49χρονος από τη Μεσσήνη, 36χρονος από την Καλαμάτα, 34χρονος Αλβανός που κρατείται στις φυλακές για ληστεία και 58χρονος από τη Μεσσήνη.

Δίκτυο πώλησης
Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται ότι διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης, σε τοξικομανείς των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης, του Πύργου και των ευρύτερων – όμορων περιοχών.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άνεργοι.
Επίσης, δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να νομιμοποιούν τα έσοδα, χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» 2 καταστήματα (ένα ψητοπωλείο και ένα κατάστημα εσωρούχων), ιδιοκτησίας τους. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, έκαναν πολυτελή ζωή, έπαιζαν υψηλά ποσά στον τζόγο και κυκλοφορούσαν με ακριβά αυτοκίνητα.
Πέρυσι το Φεβρουάριο οι έρευνες της Αστυνομίας είχαν δείξει πως προμηθεύονταν τα ναρκωτικά κυρίως από την Αθήνα, ενώ ορισμένα από τα μέλη είχαν το ρόλο του αποθηκάριου, καθώς τα βασικά μέλη ήταν παλιοί γνώριμοι της Αστυνομίας και δεν ήθελαν να έχουν σε δικούς τους χώρους μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.
Σε πάνω από 30 έρευνες που έκανε η Αστυνομία, σε χώρους τους, είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων: πάνω από ένα κιλό χασίς, 4,6 γραμμάρια κοκαΐνης, περίστροφα, κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια, φυτίλι, πυρίτιδα, πυροκροτητές, ζυγαριές ακριβείας κ.ά. 

Της Βίκυς Βετουλάκη